فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/10
  • تعداد عناوین: 37
|
  • علی قرقانی، علیرضا طلایی، ذبیح الله زمانی، محمدرضا فتاحی مقدم، حسن حاج نجاری، سو گاردینر صفحات 1-15

    برای بررسی توارث آلل های مکان های ر یز ماهواره و ضرورت استفاده از پوشش بر ای گرده افشانی کنترل شده در سیب، دورگه های حاصل شفیع آبادی‘ که حاصل دو روش استفاده و عدم استفاده از پوشش بعد از گرده افشانی کنترل شده ’ × ‘ از تلاقی ارقام سیب ’گلدن اسموتی بودند، مورد استفاده قرار گرفت. از تعداد 60 دانهال (30 مورد بر ای هر روش گرده افشا نی) به همر اه والدین و ارقامی که به عنوان منابع (CH03c و 07 CH04a12، CH03d07، CH03d استخراج شد. چهار نشانگر ری ز ماهواره (شامل 12 DNA، احتمالی دانه گرده مطرح بودند به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز با DNA چند شکل بین والدین گز ینش شده و آغازگرهای فلورسنت و یژه آنها تهیه شد. قطعه های و نرم افزار ژن اسکن ABI آغازگرهای فلورسنت نشان دار شده با رنگهای مختلف تکثیر شدند و با استفاده از یک توالی یاب اتوماتیک 377 نسخه 2 و براساس استاندارد درونی، اندازه باندها تعیین شد. نتایج نشان داد که تمام دانها لها هر یک از آلل های خود را در هر مکان ریزماهواره از یکی از والدین به ارث برده اند و دو روش استفاده و عدم استفاده از پوشش از نظر گرده افشا نی با منبع گرده ناخواسته، هیچ گونه تفاوتی با همد یگر نداشتند و در بین دانهال های مورد بررسی هیچ دانهال حاصل از گرده ناخواسته دیده نشد. توز یع آلل های ریز ماهواره در هر مکان نشان داد که توارث آنها به صورت هم بارز بوده و با توجه به آزمون کای اسکور اختلاف معنی داری با نسبت های مندلی 1:1:1:1 و 1:0 نداشتند. این نتایج نشان داد که حداقل در موارد با حساسیت کمتر مثل اصلاح رقم که مستلزم گرده افشا نی کنترل شده تعداد ز یادی گل در زما نی محدود است، ضرورتی بر ای استفاده از پوشش وجود ندارد. این نتایج همچنین کار ایی ر یزماهواره ها را در تعیین روابط والد - نتاج جمع یت ها بر ای استفاده در مطالعا تی نظیر توارث پذیری صفات و آلل ها، تجز یه جمعیت های در حال تفرق، تهیه نقشه های ژنتیکی و پیوستگی و بازیابی شجره تاریخی درختان میوه نشان داد.

    کلیدواژگان: سیب، مکان های ریزماهواره، گرده افشانی کنترل شده، برنام ه های اصلاحی
  • بیژن کاووسی، سعید عشقی، عنایت الله تفضلی صفحات 15-27

    محصول بیش از اندازه، سا یه و طول فصل رشد کوتاه می توانند موجب کاهش ذخیره کربوهیدرات ها و در نتیجه کاهش کیفیت میوه گردند. این پژوهش به منظور بررسی اثر های سطوح مختلف تعداد خوشه و سر برداری شاخه های بارور بر ایجاد عملکرد متعادل همراه با بهبود ویژگی های کیفی انگورعسکری به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلو ک های کامل تصادفی که فاکتور اول شامل تیمار تعداد خوشه با 7 1 طول / 1 و 2 /3، 1/ 45 و 50 خوشه در بوته) و فاکتور دوم شامل تیمار سر برداری شاخه با 4 سطح (4،0، 40،، 35، 30، سطح (شاهد، 25 شاخه) در 4 تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که کاهش تعداد خوشه به 25 تا 35 عدد در هر بوته، به طور معنی داری موجب افز ایش گردید ولی با افز ایش تعداد خوشه، کاهش معنی داری در میزان (pH) و واکنش آب میوه TSS/TA میزان درصد مواد جامد محلول، نسبت این صفات دیده شد. تیمار تنک 25 خوشه از نظر درصد اسید کل نسبت به شاهد اختلاف معنی داری را نشان داد. همچنین تیمار واکنش آب میوه و کاهش درصد اسید کل نسبت، TSS/TA سربرداری به طور معنی داری موجب افز ایش درصد مواد جامد محلول، نسبت به شاهد گردید. تنک خوشه از 25 تا 45 خوشه در هر بوته موجب افز ایش معنی دار در وزن تک خوشه نسبت به شاهد گردید ولی بین تیمارهای شاهد و تیمار 50 خوشه و بین تیمارهای 25 تا 50 خوشه اختلاف معنی داری از نظر افز ایش وزن خوشه وجود نداشت. از نظر عملکرد در واحد بوته، تمام تیمارهای تنک خوشه موجب کاهش معنی دار در عملکرد در واحد بوته نسبت به شاهد گردید ولی تیمارهای 25 تا 35 خوشه و تیمارهای 40 تا 50 خوشه در هر بوته اختلاف معنی داری را نسبت به هم نشان ندادند. براساس نتایج این پژوهش می توان تیمار تنک خوشه توام با سر برداری شاخه ها را به منظور افز ایش ویژگی های کیفی همراه با عملکرد متعادل انگور عسکر ی در منطقه سردسیری سی سخت توصیه کرد.

    کلیدواژگان: تنک خوشه، سربرداری، عملکرد، کیفیت، انگور عسکری
  • مسعود اصفهانی، علیرضا حسین زاده گشتی، جعفر اصغری، محمدنقی صفرزاده ویشکایی، بابک ربیعی صفحات 27-41

    به منظور بررسی تاثیر منبع گوگرد و مقدار آن بر شاخص های رشد و عملکرد گیاه بادام زم ینی، یک آزمایش مزرعه ای به صورت فاکتور یل 60 و 90 کیلوگرم گوگرد، با دو عامل نوع منبع گوگرد در دو سطح (سوپر فسفا ت ساده و گچ) و مقدار مصرف در چهار سطح (صفر، 30 در هکتار) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1384 در شهرستان بندرک یاشهر، استان گیلان به اجرا گذاشته شد. تیمارهای گوگرد ی در زمان کاشت بذر همراه با سا یر کودها به صورت نواری در پای بوته ها جایگذاری شدند. نتایج نشان داد که مصرف گوگرد تاثیر معنی داری در افز ایش رشد و عملکرد بادام زمینی داشت. مصرف 90 کیلوگرم گوگرد از هر دو منبع نسبت به سا یر مقادیر برتر ی معنی داری داشت. حداکثر عملکرد غلاف و عملکرد دانه (به تر تیب 6400 و 5200 کیلوگرم در هکتار) با مصرف 90 کیلوگرم 20 گرم در متر مربع در 12 درجه روز - رشد) و / 6)، سرعت رشد گیاه (2 / گوگرد از منبع گچ به دست آمد. بالاترین شاخص سطح برگ (6 1142 و 1289 واحد حرارتی و با مصرف، سرعت رشد غلاف (16 گرم در متر مربع در 12 درجه روز- رشد) به ترتیب با دریافت 1142 90 کیلوگرم گوگرد در هکتار، از منبع گچ به دست آمد. بر اساس نتایج این آزما یش می توان اظهار داشت که مصرف گوگرد به طور چشمگیری باعث افز ایش عملکرد دانه و بهبود صفات مرتبط با عملکرد در گیاه بادام زمینی می شود و از بین دو منبع تامین کننده گوگرد، تاثیر گچ بر بهبود عملکرد و شاخص های رشد بادام زمینی بیشتر است. بنابراین، به نظر می رسد که با مصرف 90 کیلوگرم گوگرد در هکتار از منبع گچ، می توان افزایش رشد و عملکرد بادام زمینی را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: بادام زمینی، Arachis hypogaea L سوپر فسفات ساده، شاخ صهای رشد، عملکرد دانه، گچ، گوگرد
  • سکینه دماوندی کمالی، عمران عالیشاه، نادعلی باباییان جلودار صفحات 41-51

    به منظور بررسی سازگاری و پایداری عملکرد وش در ژنو تیپ های امید بخش پنبه، هشت رقم جدید پنبه (به نام های چکورو ا، ناز یلی، خرداد، 43200، کرما، تابلاد یلا، بلی ایزوار و سپید) به همراه دو شاهد (ساحل و ورامین) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شش ایستگاه تحقیقات کشاورزی استان های گلستان و مازندران به مدت دو سال متوالی (1384 و 1385) مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه وار یانس مرکب داده ها انجام و مقایسه میانگین عملکرد طبق آزمون دانکن به عمل آمد. رقم سپید از لحاظ عملکرد، رقم بلیای زوار از لحاظ زودرسی، رقم ورامین از لحاظ وزن غوزه و رقم خرداد از لحاظ تعداد غوزه برتر از بقیه ارقام بودند. تجزیه واریانس ساده و مرکب، نشا ن دهنده تفاوت های ژنتیکی بین عملکرد ژنو تیپ ها بود. نتایج مربوط به تجز یه وار یانس مرکب، وجود تفاوت های معنی داری بین محیط، برای تعیین پایداری ژنو تیپ ها از × محیط را نشان داد. به د لیل مع نیدار بودن اثر متقابل ژنو تیپ × ژنوتیپ ها و اثر متقابل ژنوتیپ پارامترهای پا یداری تک متغیره پارامتر ی و ناپارامتر ی استفاده شد. نتایج حاصل از روش های مختلف متفاوت بود و ارقام سپید و 43200 با بالاترین میزان عملکرد و پایداری کمتر از متوسط، دار ای سازگاری خصوصی با محیط های مساعد و حاصل خیز شمالی کشور به علت پاسخ به شر ایط محیطی مناسب بر ای تو لید عملکرد بالا می باشند. برعکس رقم ساحل با کمترین میزان عملکرد دار ای سازگار ی وسیع با مناطق نامساعد بوده و جهت کشت در این گونه مناطق قابل توصیه است. ارقام تابلادیلا، چکوروا و خرداد نیز به عنوان ارقامی با پایداری مطلوب و عملکرد متوسط (پایداری عمومی) برای اکثر نواحی شمالی کشور شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: پنبه، اثر متقابل ژنوتیپ ×محیط، پایداری، عملکرد
  • رحمت الله کریمی زاده، بهروز واعظی، طهماسب حسین پور، اصغر مهربان، حسن قوجق صفحات 53-63

    محیط یکی از مسایل پیچیده برنامه های به نژادی برای تهیه ارقام پرمحصول و سازگار به شمار می رود. روش های زیادی × اثر متقابل ژنوتیپ محیط ار ایه شده است. هدف از این تحقیق ابتدا انتخاب برترین و پایدارترین ژنوتیپ جو مناسب کشت در × برای تجزیه اثر متقابل ژنوتیپ مناطق دیم نیمه گرمسیر کشور بوده و سپس تعیین روابط متقابل بین پارامترهای پایداری مختلف، رابطه آنها با عملکرد دانه و تکرارپذیری 1384) با طرح پایه بلوک های - این پارامترها طی سه سال متوالی است. عملکرد دانه 18 ژنوتیپ جو در 4 منطقه از ایران به مدت 3 سال (86 کامل تصادفی با 4 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. سه دسته داده برای تعیین روابط بالا به کار گرفته شد. اولین دسته داده عملکرد ژنوتیپ ها در 4 منطقه طی یک سال (در مجموع 3 سری) بود. دومین دسته داده مربوط به عملکرد ژنوتیپ ها طی دو سال (در مجموع 3 سری) و سومین دسته هم عملکرد ژنوتیپ ها در مناطق مختلف طی 3 سال مورد آزمایش بود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که آماره های واریانس شوکلا و اکووالانس ریک هم بستگی مثبت و بسیار معنی داری با هم دارند ولی هر دو پارامتر با میانگین عملکرد دانه هم بستگی نشان ندادند. پارامترهای ضریب رگرسیون، واریانس محیطی و ضر یب تغییرات هم بستگی بالایی در سال های منفرد و جفتی با هم داشتند هم بستگی بالایی را در چند سال با اکووالانس ریک نشان داد. ASV ولی باز هم با میانگین عملکرد هم بستگی نشان ندادند. هم چنین پارامتر تکرارپذیری SIPC و 1 ASV، ارزیابی تکرارپذیری آماره های مختلف نشان داد که آماره های پایداری واریانس شوکلا، اکووالانس ریک بالایی را در سال های مختلف اجرای آزمایش نشان دادند و توصیه می شود که از تعداد آمار ه بیشتری از جمله روش های ناپارامتری برای تعیین تکرارپذیر بودن آمار ه ها استفاده شود

    کلیدواژگان: اثر متقابل، ژنوتیپ، پایداری، عملکرد، تکرارپذیری، جو دیم
  • سوده خنامانی فلاحتی پور، حسین شاهسوند حسنی، امین باقی زاده، قاسم کریم زاده صفحات 65-75

    از روش هیبریداسیونژنومی در محل به منظور شناسایی ترکیب کروموزومی آنیوپلوئید و یوپلوئید نسل های در حال تفکیک گیاهان DNA ژنومی در محل روی سلول های مریستم ریشه ژنوتیپ های احتمالی DNA مختلف استفاده شده است. در این مطالعه روش هیبریداسیون 2) با نوکلئوتید n=2x=14، EbEb) ژنومی علف شور ساحل DNA با نشان دار کردن، (F2: 2n=6x=42، AABBDEb) تریتی پایرم ثانویه 2) برای اولین بار n=6x=42، AABBDD) ژنومی غیر نشان دار گندم هگزاپلوئید بهاره چینی DNA 12- و پیش هیبریداسیون dUTP فلئورسین این ژ نوتیپ ها بسیار متنوع است بلکه حاوی تعداد متفاوتی از Eb در ایران انجام شده و نتایج نشان داد که نه تنها تعداد کروموزوم های ژنوم از 30 تا (F نیز هستند. درصد آنیوپلوئیدی در ژنوتیپ های احتمالی تریتیپایرم ثانویه (2 Eb در مقابل D و B، A کروموزوم های ژنوم های در ساختار ژنومی D و Eb 66 درصد متغیر بود. می توان این تغییرات آنیوپلوئیدی را به وجود ترکیبات مختلفی از تعداد کروموزوم های /7 با ارقام گندم نان در طی چندین نسل (F این ژنوتیپ ها نسبت داد. خودگشنی یا تلاقی برگشتی ژنوتیپ های احتمالی تریتی پایرم ثانویه (2 ممکن است منجر به ایجاد ثبات کروموزومی در آنها شده و درصد آنیو پلوئیدی کاهش یابد.

    کلیدواژگان: هیبریاسیونDNA ژنومی در محل، تریتی پایرم ثانویه، نوکلئید فلئورسین 12، dUTP، علف شور ساحل، آنیوپلوئیدی
  • حمید دهقانی، فرنوش ملک شاهی، بهرام علیزاده صفحات 77-90

    از جمله گیاهان دانه روغنی میباشد و به دلیل داشتن درصد بالای روغن و کیفیت مناسب در سال های اخیر (Brassica napus L.) کلزا مورد توجه واقع شده است. به منظور بررسی تاثیر تنش کم آبی در ژنوتیپ های کلزا از نظر عملکرد دانه، مطالعه شاخص های کمی تحمل به خشکی و شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 25 ژنوتیپ در 4 تکرار در دو شرایط تنش و بدون تنش در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا گردید. ارزیابی ژنوتیپ ها از نظر تحمل و (STI) تحمل به تنش، (GMP) میانگین هندسی، (MP) به خشکی توسط شاخصهای ک می تحمل به خشکی شامل میانگین حسابی صورت گرفت. نتایج تجزیه واریانس اختلاف معنی داری بین ارقام کلزا از نظر کلیه (TOL) و تحمل (SSI) شاخصهای حساسیت به تنش شاخصها و عملکرد دانه ژنوتیپ ها در دو شرایط محیطی در سطح احتمال 1% نشان داد. با توجه به تحلیل هم بستگی بین عملکرد دانه در به عنوان شاخص های برتر جهت شناسا یی STI و GMP، MP شرایط تنش و بدون تنش و شاخص های تحمل به خشکی، شاخص های بود که از نظر میانگین Vectra ژنوتیپهای متحمل انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد مناسب ترین ژنوتیپ بر اساس شاخصهای فوق ژنوتیپ عملکرد در شرایط تنش با شرایط بدون تنش در وضعیت مناسبی قرار داشت. نمودار چند متغیره بای پلات نیز نشان داد که شاخص های نسبت به یکدیگر دارای بالاترین ضریب هم بستگی بودند و ژنوتیپهای متحمل در مجاورت شاخصهای تحمل قرار STI و GMP، MP، Jura، Modena گرفتند. هم چنین بر اساس نتایج به دست آمده از نمودارهای پراکنش سه بعدی و تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های، RG4504، Olphi به عنوان ژنوتی پهای متحمل به خشکی و ژنوتیپ های Olano و Esbetty، Zarfam، Dante، Vectra، Eshydromel به عنوان ژنوتی پهای حساس شناسایی شدند. Olpop و GKHelena

    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه خوشهای، تنش خشکی، شاخص تحمل خشکی، کلزا
  • صنم صفایی چایی کار، حبیب الله سمیع زاده، مسعود اصفهانی، بابک ربیعی* صفحات 91-105
    برای مطالعه هم بستگی صفات زراعی، مرفولوژیک و فیزیولوژیک و تاثیر آنها بر عملکرد شلتوک ژنوتیپهای برنج در دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش رطوبتی، 49 ژنوتیپ برنج در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. به غیر از آبیاری که در شرایط تنش رطوبتی، 40 روز پس ا ز نشاکاری (حدود مرحله پنجه زنی ارقام) به طور کامل قطع شد، سایر شرایط آزمایش در دو محیط کاملا یکسان بود . مقایسه میانگین ژنوتیپ ها، اختلاف معنی داری بین آنها در هر دو شرایط محیطی نشان داد . هم چنین تفاوت عملکرد و اجزای عملکرد هر ژنوتیپ در دو محیط معنی دار بو د. نتایج ضرایب هم بستگی فنوتیپی نشان داد که بیشترین 0) و در محیط تنش متعلق به / هم بستگی مثبت و معنی دار با عملکرد شلتوک در محیط آبیاری مطلوب متعلق به تعداد خوشه در بوته (95 0) بود. تجزیه رگرسیون گام به گام در شرایط آبیاری مطلوب، صف ات تعداد خوشه در بوته، میزان آب نسبی / تعداد دانه پر در خوشه (92 طول برگ پرچم و تعداد خوشه چه در خوشه را به ترتیب به عنوان صفات م وثر بر عملکرد شناسایی نمود، در حالی که در ،(RWC) برگ شرایط تنش، به ترتیب صفات تعداد دانه پر در خوشه، تعداد خوشه در بوته و میزان آب نسبی برگ، صفات موثر بر ع ملکرد بودند . نتایج حاصل از تجزیه علیت نشان داد که در هر دو شرایط محیطی، تعداد خوشه در بوته بیشترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد شلتوک داشت . تجزیه به عامل ها، چهار عامل اصلی در هر دو شرایط محیطی معرفی نمود که عامل عملکرد و تولید محصول، عامل فنولوژیک، عامل شاخص برداشت و شکل بوته و عامل کیفیت ظاهری دانه ها نام گذاری شدند . بنابراین، برای گزینش ژنوتیپ های با عملکرد دانه بالا و متحمل به تنش رطوبتی در برنج، می توان صفات تعداد دانه پر در خوشه، تعداد خوشه در بوته و میزان آب نسبی برگ را مورد توجه قرار داد و از طریق ب رآورد شاخص های گزینشی مناسب، گزینش های هم زمانی برای صفات مذکور انجام داد . علاوه بر آن، صفاتی مانند طول خوشه، تعداد خوشه چه در خوشه و طول و عرض برگ پرچم که ه م بستگی معنیداری با عملکرد شلتوک در شرایط تنش رطوبتی نشان دادند، در مرحله بعدی اهمیت قرار میگیرند.
    کلیدواژگان: برنج، تنش رطوبتی، عملکرد شلتوک، تجزیه علیت، تجزیه به عاملها
  • مهناز علیمحمدی*، عبدالمجید رضایی، سیدعلی محمد میرمحمدی میبدی صفحات 107-120
    این پژوهش به منظور ارزیابی صفات زراعی و فیزیولوژیک و پت انسیل عملکرد 10 رقم گندم به صورت طرح کرت های یک بار خرد شده با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. عامل اصلی را تیمارهای رطوبتی معمول و تنش (به و عامل فرعی را ارقام گندم تشکیل دادند. تنش رطوبتی (A 130 میل یمتر تبخیر از تشت تبخیر کلاس ± 70 و 3 ± ترتیب آبیاری پس از 3 تاثیر معن ی داری را بر تمام صفات به جز وزن هزار دانه ، شاخص برداشت ، وزن ویژه برگ ، سهم توزیع مجدد ، تفاوت وزن پدانکل در دو برای سایر b به a و نسبت کلروفیل b مرحله گرده افشانی و رسیدگی داشت. تفاوت بین ارقام در شرایط تنش رطوبتی به جز برای کلروفیل شاخص برداشت و سهم توزیع ،b به a نسبت کلروفیل ، b صفات معن ی دار بود . تفاوت بین ارقام در شرایط معمول به جز برای کلروفیل مجدد از نظر سایر صفات معنی دار بود . ضرایب هم بستگی فنوتیپی و ژنتیکی بین عملکرد دانه با شاخص برداشت ، تعداد د انه درسنبله ، در هر دو شرایط مثبت و معن ی دار و با سرعت از دست دادن آب منفی و b و a و مجموع کلروفیل های a محتوای نسبی آب ، کلروفیل معن یدار بود . در شرایط تنش ه مبستگی مثبت و معن یداری بین وزن پدانکل در مرحله ظهور سنبله دهی و تفاوت وزن پدانکل در مراحل سنبله ده ی و رسیدگی فیزیولوژیک با عملکرد دانه و محتوای نسبی آب دیده شد . بر مبنای رگرسیون مرحل ه ای در شرایط تنش رطوبتی سرعت از دست دادن آب ، شاخص برداشت و محتوای نسبی آب در مجموع 95 درصد از تغییرات عملکرد دانه را تبیین نمودند. طبق نتایج ارتفاع بوته و محتوای نسبی آب بیش از 90 درصد از تغییرات عملکرد دانه را تبیین ،a رگرسیون مرحله ای در شرایط معمو ل کلروفیل نمودند. نتایج حاصل از تجزیه ضرایب مسیر حاصل از ضرایب هم بستگی فنوتیپی بین صفات عملکرد دانه با صفات موجود در مدل بالاترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد داشتند. a رگرسیون نشان داد که در شرایط تنش شاخص برداشت و در شرایط معمول کلروفیل
    کلیدواژگان: گندم، تنش رطوبت، محتوای نسبی آب، کلروفیل، سرعت از دست رفتن آب
  • مصطفی احمدی*، محمد جعفر بحرانی صفحات 123-131
    30 و 60 کیل وگرم در هکتار) بر عملکرد کمی و کیفی سه رقم کنجد ، به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کود نیتروژنه (0 داراب 14 ، زرقان و دشتستان)، آزمایشی درسال 1386 در ایستگاه تحقیقات کشاورز ی و منابع طبیعی استان) (Sesamum indicum L.) بوشهر انجام گرفت . آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلو ک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. کاربرد نیتروژن بر تعداد کپسول در ساقه اصلی، تعداد کپسول در بوته، تعداد شاخ ه های فرعی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و درصد روغن دانه تاثیر معن ی داری داشت، اما بر وزن هزار دانه تاثیر معن ی داری مشاهده نگردید . شاخص برداشت در بین سطوح کودی نیتروژن 30 و 60 کیلوگرم در هکتار اختلاف معن ی داری نداشت. با افزایش میزان کود نیتروژن عملکرد دانه در کل یه ارقام به صورت معنی داری افزایش یافت. ولی واکنش هریک از ارقام در کاربرد میزا ن های مختلف نیتروژن یکسان نب ود. این پژوهش نشان داد که کنجد رقم محلی دشتستان با کاربرد تیما ر کودی 60 کیلوگرم نیتروژن در شرایط منطقه کشت، در بسیاری از صفات مورد مطالعه به ویژه عملکرد دانه نسبت به دو رقم محلی زرقان و داراب 14 برتری دارد، ولی از لحاظ کیفی رقم داراب 14 در مقایسه با دو رقم دیگر دارای درصد روغن بالاتری بود.
    کلیدواژگان: کنجد، کود نیتروژنه، رقم، عملکرد دانه، درصد روغن دانه
  • سید علی محمد مدرس ثانوی*، مجید امینی دهقی، مجید غلامحسینی، محمود ÷نج تن دوست صفحات 133-150
    به منظور بررس ی تاثیر دمای هوا و دمای خاک بر عملکرد، اجزای عملکرد، گر ه زای ی و تثب ی ت ن یتروژن 3 گون ه یونج ه یکساله آزمایشی در شرایط کنترل شده (اتاقک رشد) در سال 1385 در دانشکده کشاورز ی ، (Medicago polymorpha, M. radiata ,M. rigidula) دانشگاه ترب یت مدرس انجام گرفت . آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده، در قالب طرح بلوک های کاملا تصادف ی با 3 تکرار اجرا 25 درج ه سلسیوس شب / روز به عنوان فاکتور اصل ی، دمای منطق ه ر یشه در 4 سطح / 20 و 20 /15 ،15/ شد. دمای هوا در 3 سطح شامل 10 15 و 20 درج ه سلسیوس به عنوان فاکتور فرع ی و 3 گون ه یونجه یک ساله ب ه عنوان فاکتور فرع ی فرع ی در نظر گرفته شد . ،10 ، شامل 5 M. rigidula نتایج حاکی از آن بود که گونه ها از لحاظ تولید ماده خشک، اجزای عملکرد و تثبیت نیتروژن تفاوت معن یداری داشته و گونه نسبت به سا یر گون ه ها از نظر میزان ماده خشک برگ، ساقه و ریشه، نسبت برگ و ساقه به ریشه و تعداد و سطح برگ برتر بوده و عملکرد 8 م یلیگرم ماد ه خشک گره در هر / 25 شب / روز هوا (گرمترین دمای هوا) بیشترین مقدار گره زایی (85 /20°C بیشتری دا شت. ه م چنین دمای 15 شب / روز هوا /10°C 7 م یلیگرم در گرم مقدار ن یتروژن در توده گ یاهی) را دارا بود که در مقا یسه با دمای / گلدان) و تثب یت ن یتروژن (70 (سردترین دمای هوا)، افزا یشی 8 و 2 برابر ی را به ترت یب در گره زایی و تثب یت ن یتروژن نشان داد . کاهش دمای منطقه ر ی شه تا 5 درجه سانتیگراد، تاثیر به شدت کاهش ی بر عملکرد و تثب یت ن یتروژن هر 3 گون ه یونجه یک ساله داشت . بررسی اثر متقابل گونه ها، دمای هوا و 15 منطقه ریشه از لحاظ عملکرد، گرهزایی و تثبیت نیتروژن نسبت به °C 25 هوا و °C در دمای M. rigidula دمای منطقه ریشه نشان داد گونه در تمام دماهای پایین منطقه ریشه و هوا، رشد و نمو بهتری در مقایسه با سایر گون ه ها M. rigidula سایر تیمارها برتر بود. ه مچنین گونه داشت، بنابراین برای کشت در مناطق سرد و معتدل مناسب تر است. در مجموع م یتوان استنباط نمود که استفاده از یونجه های یکساله در 5 ، مواجه هستند موفقیت آمیز نیست، ولی در مناطقی ک ه °C مناطقی که در فصل رویش با افت دمای مح یط به و یژه کاهش دمای خاک تا 10 باشد ، این گ یاهان رشد خوبی داشته و از طر یق موفق یت در تثب یت ن یتروژن قادر به تول ید عملکرد مطلوب °C دمای حداقل خاک بیش از هستند.
    کلیدواژگان: تثبیت نیتروژن، دمای هوا، دمای منطقه ریشه، عملکرد، اجزای عملکرد، یونجه یکساله
  • فریبرز خواجعلی، رضا باقری صفحات 153-160

    آزمایشی به منظور بررسی آثار آویلامایسین و پروبیوتیک بر رشد جبرانی جوجه های گوشتی متعاقب تغذیه با یک جیره کم تراکم انجام گرفت. در این آزمایش، 300 قطعه جوجه گوشتی (هیبرید راس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی به 4 تیمار حاوی 5 تکرار اختصاص 20 درصد پروتئین مطابق با / یافتند. در تیمار شاهد جوجه ها با جیره ای حاوی 2900 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز و 8 تغذیه شدند. در تیمار کم تر اکم، جوجه ها از 7 تا 21 روزگی با جیر های حاوی 2700 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل NRC توصیه 10 آویلامایسین دریافت نمودند و ppm، 19 درصد پروتئین تغذیه شدند. در تیمار سوم جوجه ها در دوره رشد جبرانی / سوخت و ساز و 4 (P< 0/ 100 پروبیوتیک دریافت کردند. رقیق سازی جیره در دوره آغازین، باعث کاهش معنی دار (05 ppm، در تیمار چهارم طی این مدت میزان اضافه وزن گردید. در پایان دوره پرورش (49 روزگی)، بیشترین وزن بدن به گروه تیمار شده با آویلامایسین اختصاص داشت، هر چند اختلاف این گروه با گروه شاهد از لحاظ آماری معنی دار نبود. البته این اختلاف با گروه تغذیه شده با پروبیوتیک و گروه دوم (گروه بود. در کل دوره پرورش (7 تا 49 روزگی) بین گروه های مختلف (P< 0/ بدون هر نوع محرک رشد)، از لحاظ آماری معنی دار (05 آزمایشی، اختلاف معنی داری از نظر مصرف خوراک وجود ند اشت. گروه تیمار شده با آویلامایسین، ضریب تبدیل بهتری نسبت به سایر گروه های آزمایشی داشت که تفاوت آن با گروه دوم (بدون محرک رشد) و گروه چهارم (دریافت کننده پروبیوتیک) از لحاظ آماری، از سایر گروه های آزمایشی بیشتر بود. به طور (P>0/ بود. درصد چربی محوطه بطنی گروه شاهد، به لحاظ عددی (05 (P< 0/ معنی دار(05 کلی، آویلامایسین موجب افزایش معنی دار اضافه وزن در دوره رشد جبرانی گردید.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، آویلامایسین، پروبیوتیک، رشد جبرانی
  • حسن فضائلی، مرتضی عرب نصرت آبادی، کیوان کرکودی، سید احمد میرهادی صفحات 163-173

    این پژوهش به منظور تعیین ارزش غذایی علوفه گیاه سیب زمینی ترشی از نظر تغذیه دام انجام گرفت. بدین منظور، این گیاه در مرحله، گل دهی کامل برداشت، چاپر و خشک گردید و سپس ترکیبات شیمیایی آن اندازه گیری شد. آنگاه این علوفه با پنج نسبت شامل صفر، 10 30 و 40 درصد با یونجه توام شد و قابلیت هضم آنها با روش برون تنی ونیز درون تنی با استفاه از گوسفند، در قالب طرح مربع، 20 لاتین به صورت چرخشی در زمان، تعیین گردید. ترکیبات مغذی علف مزبور، به جز پروتئین خام تا حدود زیادی نزدیک به یونجه بود. قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده خشک و ماده آلی تحت تاثیر نسبت یونجه و علوفه سیب زمینی قرار نگرفت ولی قابلیت هضم ماده آلی در نتایج آزمایش بر روی گوسفند نشان داد که افزایش نسبت. (P<0/ ماده خشک در سطح 40 درصد علوفه سیب زمینی کاهش نشان داد (05 این علوفه تا سطح 30 درصد در جیره غذ ایی اثری بر قابلیت هضم نداشت ولی وقتی میزان علف سیب زمینی ترشی به 40 درصد رسید سبب کاهش قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و بخش فیبری جیره شد اما بر مجموع مواد مغذی قابلیت هضم و انرژی قابل متابولیسم تاثیر معنی داری نداشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که ارزش غذا یی علف سیب زمینی ترشی وقتی تا میزان 30 درصد جایگزین یونجه خشک گردد می تواند مشابه با یونجه خشک باشد.

    کلیدواژگان: سیب زمینی ترشی، علوفه، ارزش غذایی
  • امیرهوشنگ بحری، قباد آذری تاکامی، امین کیوان، غلامحسین وثوقی صفحات 175-187

    محرک های ایمنی یکی از ر اه های مهم برای جلوگیری از بیماری به شمار می روند. ترکیب واکسیناسیون و مواد محرک سیستم ایمنی، می تواند توانایی واکسن ها را در رابطه با پیشگیری از ابتلا به بیماری ها و شاخص های رشد و بقا در میگو، افزایش دهد. در این تحقیق آثار مجزا و توام ارگوسان و واکسن وی بروماکس روی فاکتورهای رشد مانند طول کل، افزایش وزن خشک و میزان بقا در سه مرحله پست بررسی شد. خوراندن واکسن به میگوها از طریق غن یسازی ناپلی (Fenneropenaeus indicus) میگوی سفید هندی PL و 15 PL5، PL لاروی 1 صورت پذیرفت. اثر ارگوسان (تیمار 1) و واکسن ویبرو ماکس (تیمار 2) هرکدام در یک تیمار به صورت (Artemia franciscana) آرتمیا مجزا و در تیمار دیگر، به صورت توام (تیمار 3) به علاوه یک تیمار شاهد، جهت مقایسه مورد آزمایش قرار گرفت. با در نظر گرفتن 4 تیمار و 3 تکرار برای هر یک از آنها، 12 سطل یکسان استفاده شد که به مقدار 10 لیتر آبگیری و با تراکم 100 لارو مرحله زوای یک در لیتر ذخیره سازی گردید. لاروهای مورد آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی به مدت 25 روز، تغذیه شدند. دوره آزمایش از مرحله زوای 16 و 25 جهت زیس ت سنجی و تعیین میزان بقا بررسی شدند. نتایج نشان دادکه بیشترین مقدار طول، بودکه در پایان روز 12 PL یک تا 15 18) و با اختلاف اندکی از آن، در تیمار 1 به ترتیب / 6 و 41 /45، 5/ در تیمار 3 به ترتیب برابر(26 PL و 15 PL5، PL کل به میل یمتر در مراحل 1 دارای تفاوت معن ی داری بوده و تیمار P <0/ 17) در سطح 05 / 6 و 36 /09، 4/ 17) بود که نسبت به تیمار شاهد (91 / 6 و 94 /32، 5/ برابر(28 بیشترین مقدار وزن خشک پست لاروها در روزهای. (P > 0/ 17) و تیمار شاهد دارای تفاوت معن یداری نبودند(05 / 6 و 44 /07، 5/11)2 2) دارای / 0 و 885 /640، 0/ 2 میلی گرم) بوده که در مقایسه با تیمار شاهد (216 / 0 و 940 /890، 0/ 16 و 25 در تیمار 3 به ترتیب (296، 12 80) محاسبه گردید که نسبت به / 76 و 67 /33، 77/33) بیشترین مقدار بقا به درصد نیز در تیمار 3. (P< 0/ تفاوت معنی داری بودند (05 59) تفاوت معن ی داری داشتند. به هرحال استفاده از این دو فراورده در یک برنامه غذایی م طلوب از مرحله / 57 و 67 /33، تیمار شاهد (57 توانست با بالابردن مقاومت و ایمنی در پست لاروها و به دنبال آن افزایش بقا و رشد میگوها، منجر به تولید پست PL زوای یک تا 12 لاروهای مناسب جهت معرفی به استخرهای پرورشی گردد.

    کلیدواژگان: پست لارو، غنی سازی، ارگوسان، واکسن ویبروماکس، میگوی سفید هندی، آرتمیا
  • عبدالاحد شادپرور، ساحره جوزی شکاگورابی صفحات 187-194

    در روش شاخص انتخاب بر ای محاسبه پارامترهای ژن تیکی چون ضر ایب شاخص، وار یانس شاخص، رشد ژنتیکی در تابع هدف و دقت انتخاب، از ماتریس های واریانس -کواریانس فنوتیپی و ژنتیکی صفات استفاده می شود. در برخی موارد ممکن است این ماتریس ها همیشه مثبت یا سازگار نباشند. در این تحقیق به منظور بررسی اثر ناسازگاری ماتریس های واریانس -کواریانس بر نتایج حاصل از ر وش شاخص انتخاب، شش نوع شاخص انتخاب با هدف تولید شیر، درصد چربی شیر و طول عمر گله در دو سال مختلف تعر یف شد. که شاخص اول الی سوم شامل تولید شیر، درصد چربی شیر و یکی از صفات تیپ به ترتیب شامل ارتفاع پستان عقب، وضعیت استقرار پستانک های جلو و اتصال پستان جلو، به عنوان صفت همبسته با طول عمر، شاخص چهارم شامل صفات تولیدی و هر سه صفت تیپ و شاخص های پنجم و ششم به عنوان شاخ ص های کاهش یافته به ترتیب شامل تولید شیر و درصد چربی و فقط تولید شیر بودند. در تحق یق حاضر نتایج حاصل از استفاده از میانگین 3 رکورد شخصی از حیوان م ورد بررسی قرار گرفت. کلیه محاسبات در دو حالت ماتریس های ناسازگار و ماتریس های سازگار انجام شدند. برای برطرف کردن ناسازگاری ماتریس ها از روش موسوم به خمیدگی استفاده شد. نتایج نشان داد استفاده از ماتریس های ناسازگار در محاسبات شاخص انتخاب منجر به انتخاب غلط می شود و رشد ژنتیکی کاهش می یابد و ای ن نتیجه مستقل از شرایط اقتصادی س یستم تو لید در سال های مختلف بود. در صورت استفاده از ماتریس های سازگار بهتر ین شاخص، شاخص نوع چهارم بود که بیشترین اطلاعات مرتبط با تابع هدف انتخاب را در بر می گرفت.

    کلیدواژگان: شاخص انتخاب، ناسازگاری، خمیدگی، رکوردهای تکرار شده
  • زهرا تاراز*، بهروز دستار صفحات 197-205
    این آزمایش به منظور بررسی آثار استفاده از محرک رشد رکسارس ون و آنتی بیوتیک باسیتراسین متیلن دی سالیسیلات بر عملکرد جوج ه های گوشتی انجام پذیرفت . تیمارهای غذایی شامل جیره پایه بدون محرک رشد، جیره حاوی رکسارسون (50 میل ی گرم در کیلوگرم)، جیره حاوی باسیتراسین (55 میل ی گرم در کیلوگرم) و جیره حاوی ترکیب رکسارسون و باسی تراسین بودند . به هر یک از تیمارهای غذایی تعداد 5 تکرار حاوی 15 قطعه جوجه گوشتی سویه تجارتی راس 308 اختصاص یافت . داد ه های آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه واریانس شدند . نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از محرک رشد رکسارسون و آنتی بیوتیک باسیتراسین در جیر ه جوج ه های گوشتی، سبب بهبود افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی پرندگان نسبت به جیره پایه شد . در عین حال پرندگان تغذیه شده با جیره وزن بدن و .(P <0/ حاوی ترکیب ر کسارسون و باسیتراسین دارای بیشترین افزایش وزن و مناس بترین ضریب تبدیل غذایی بودند (05 ضریب تبدیل غذایی در گروه تغذیه شده با رکسارسون در مقایسه با جوجه های تغذیه شده با باسیتراسین تفاوت معنی داری نداشت . هم چنین افزودن رکسارسون و آنتی بیوتیک باسیتراسین به جیره جوج ه های گوشتی، تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک نداشت . استفاده از رکسارسون و آنتی بیوتیک باسیتراسین به تنهایی در جیره جوج ه های گوشتی، تاثیری بر ترکیب لاشه جوجه های گوشتی نداشت. اما استفاده مقدار لاشه قابل طبخ و وزن سینه جوج ه های گوشتی در مقایسه با جیره پایه شد . بر اساس (P <0/ توام آنها سبب افزایش معن یدار(05 یافت ه های این آزمایش، افزودن محرک ر شد رکسارسون به جیره جوج ه های گوشتی سبب بهبود افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی جوج ه های گوشتی می شود. در عین حال افزودن رکسارسون همراه با باسیتراسین تاثیر مثبت بیشتری بر بهبود عملکرد و ترکیب لاشه جوج ه های گوشتی دارد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، رکسارسون، باسیتراسین، محر کهای رشد، جوج ه های گوشتی
  • محمود شیخ زین الدین، مهرنوش تدینی، شهرام دخانی، صبیحه سلیمانیان زاد صفحات 207-217

    ترشح پلی ساکاریدهای خاص توسط برخی باکتر ی های اسید لاکتیک، حین فرایند تخمیر، باعث بهبود ویژگی های حسی و پایداری محصولات تخمیری ازجمله ماست می شود. هدف از این مطالعه اندازه گیری مقدار پلی ساکاریدهای مترشحه در چند نمونه ماست سنتی و ماست های تولید شده از: S و 2 S صنعتی و بررسی اثر این ترکیب برخصو صیات فیزیکی محصول می باشد. سه نمونه ماست سنتی (1 با هم مقایسه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد (I) تولید شده از شیر گاو) و یک نمونه صنعتی: G مخلوط شیر گاو و گوسفند و ماست مقدار، pH، بین نمونه های آزمایش شده تفاوت معنی داری به لحاظ ویژگی های فیزیکی و شیمیایی شامل مقدار چربی، ماده خشک غیر چرب پلیساکاریدهای مترشحه، گرانروی، کشداری و حساسیت به آب اندازی وجود دارد. بررسی آماری نمون ه ها در قالب طرح کاملا تصادفی در. (P <0/ حاکی از این است که هم بستگی بین پلیساکاریدهای مترشحه با گرانروی و کاهش حساسیت به آباندازی معنی دار است (05 حالی که در نمونه های مذ کور هم بستگی معنی داری بین خصوصیات فیزیکی مورد بررسی و میزان چربی و یا ماده خش ک بدون چرب در دامنه مورد مطالعه مشاهده نشد. در مرحله دوم، به منظورحذف اثر ترکیب شیمیایی شیر و بررسی اثر پلی ساکاریدهای مترشحه نمونه های ماست با استفاده از شیر فاقد چربی و ماس ت های بررسی شده در مرحله قبل، به عنوان آغازگر، تولید شدند. در این نمونه ها اختلاف معنی داری بین مقدار پلی سا کاریدهای مترشحه و هم چنین خصوصیات فیز یکی آنها مشاهده شد. از طرفی در نمونه های تولید شده هم بستگی معنی داری بین خصوصیات فیزیکی و مقدار پلی ساکاریدهای مترشحه نیز وجود داشت.

    کلیدواژگان: اگزوپلی ساکاریدها، ماست، آغازگر، اسید لاکتیک باکتری ها، خواص فیزیکی
  • مهدی کدیور، نرجس آقاجانی، سید حسن حسینی، مهدی کاشانی نژاد صفحات 219-229

    از آنجا که بافت آندوسپرم جو بر فرایندهای فیزیولو ژیکی تبدیل جو به مالت م وثر است، آشنایی با ویژگی های آناتومی و فیزیکوشیمیایی آن اهمیت زیادی در کنترل فرایند دارد. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات طول، عرض، ضخامت، دانسیته دانه ای، دانسیته حجمی، مولفه های رنگ دستگاه هانترلب دو رقم جو طی فرایند مالت سازی است. ،pH، تخلخل، نیتروژن کل، قند احیا کننده، قدرت دیاستاتیک نتایج تحقیق نشان داد طی فرایند مالت سازی عرض، ضخامت، قند احیا کننده و قدرت دیاستاتیک افزایش و دانسیته دانه ای، دانسیته حجمی نتایج بررسی تغییرات بافت طی فرایند، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نشان داد که مقدار ازت. (P<0/ و ازت کل کاهش یافت (05 دانه جو بر میزان اصلاح بافت آندوسپرم موثر است، به طوری که در رقم صحرا با مقدار ازت کمتر، نسبت به رقم دشت جداسازی گرانول های کوچک از شبکه پروتئینی و هضم دیواره سلولی به مقدار بیشتری دیده شد.

    کلیدواژگان: جو، مالت، اصلاح آندوسپرم، نیتروژن کل، خواص فیزیکی، خواص شیمیایی
  • عسکر فرحناکی، افسانه دهقان، غلامرضا مصباحی، مهسا مجذوبی صفحات 231-238

    سس سالاد نوع ی ماده غذ ایی نیمه جامد امولس یونی و یک س یستم کلو ئیدی است و مشابه سس ما یونز مصرف فراوان دارد. پلی ساکار یدهای % خوراکی مانند نشاسته بر ای بهبود خواص حسی و اصلاح ویژگی های فیزیکی سس به آن اضافه می شود. در تحق یق حاضر ابتدا محلول 10 نشاسته گندم و ذرت با استفاده از خشک کن غلتک ی به صورت ژلا تینه تهیه شد سپس آس یاب و الک گردید و در مح یط خشک نگ ه داری شد. پودر حاصل از هر دو نوع نشاسته ژلا تینه به میزان 10 % در تولید سس سالاد به کار برده شد. هم چنین دو نوع سس سالاد حاو ی نشاسته ط بیعی گندم و ذرت نیز تو لید گردید. به منظور بررسی اثر نشاسته اصلاح شده (پری ژلا تینه) بر خواص فیزیک ی تیمارهای سس مورد بررسی قرار گرفتند. ویسکوزیته تیمارهای سس تهی ه شده از (a/b و b، a، L) سالاد حاصل، پارامترهایی همچون ویسکوزیته و رنگ نشاسته اصلاح شده نسبت به نمونه های حاو ی نشاسته ط بیعی در دو دمای 25 و 35 درجه سلسیوس به طور معنی داری با لاتر بود، در ای ن مورد به ویژه عملکرد نشاسته ژلا تینه ذرت بهتر بود. پارامتر رنگ تیمارهای سس ته یه شده نیز تفاوت مع نی داری داشتند و به طور کل ی در نمونه های سس حاو ی نشاسته ط بیعی، رنگ به سمت کرم تا زرد کمرنگ تما یل داشت در حا لی که نمونه های سس دار ای نشاسته ژلا تین ه بیشتری داشتند. در نها یت می توان ن تیجه گیری کرد که نشاسته ژلا تینه خصوص یات بهتر ی نسبت به نشاسته ط بیعی در سس سالاد L روشنی یا نشان داده و به خوبی می تواند در تولید سس سالاد جایگزین شود.

    کلیدواژگان: نشاسته ژلاتینه گندم، نشاسته ژلاتینه ذرت، سس سالاد، ویسکوزیته، رئولوژی، رنگ سنجی
  • فرشته حسینی، محمدباقر حبیبی نجفی، ناصر صداقت صفحات 241-248

    در این پژوهش تاثیر دو نوع بسته بندی، قوطی حلبی (قلع اندود) و نوعی بست ه بندی انعطاف پذیربرمیزان تجمع فلزات آهن، قلع و سرب در کمپوت گیلاس مورد ارزیابی قرار گرفت. کمپوت گیلاس در شرایط یکسان در دو نوع بسته بندی تولید و تغییرات میزان فلزات در آن، طی 60 و 90 پس از آن به روش، 35 و 40 در جه سلسیوس، بلافاصله پس از تولید و در روزهای 30، 23، نگه داری در درجه حرارت های 4 4 و در بسته انعطاف پذیر/ اسپکتروفوتومتری جذب اتمی اندازه گیری شد. میانگین میزان آهن موجود در نمون ه ها، در قوطی برابر 858 33 و میانگین میزان قلع در قوطی برابر /993 μg/kg 38 و در بسته انعطاف پذیر/ 3، میانگین میزان سرب در قوطی 459 /161 mg/kg برابر 387 تعیین گردید. نتایج تجزیه واریانس داده ها حاکی از آن است که اثر نوع /978μg/kg 500 و در بست ه های انعطاف پذیر/203 μg/kg معنی دار است و میزان آهن، قلع و سرب در قوط ی ها طی زمان نگه داری به طور α =% بسته بندی بر تغییرات میزان فلزات فوق در سطح 5 معنی دار افزایش می یابد. هم چنین دما سرعت حل شدن فلزات مذکور را افزایش می دهد و نمونه های نگه داری شده در دماهای بالاتر، دارای محتوی فلزات بیشتر بودند. در نمونه های بسته بندی انعطاف پذیر، تغییرات میزان فلزات فوق طی زمان ناچیز بود و می توان گفت این نوع بسته بندی تغییر معن یداری در میزان فلزات در کمپوت گیلاس ایجاد نم یکند.

    کلیدواژگان: آهن، قلع، سرب، قوطی حلبی، انعطا فپذیر، اسپکتروفوتومتری جذب اتمی
  • نفیسه واحدی، مصطفی مظاهری تهرانی، فخری شهیدی صفحات 251-260

    در این پژوهش، اثر افزودن فراورده های میوه ای حاصل از فرایند آبگیری اسمزی - انجمادی بر ویژگی های حسی، فیزیکی، شیمیایی و میکروبیولوژیکی ماست غلی ظ شده و تغییرات آن در طی دوره نگه داری بررسی شده است. این پژوهش در دو مرحله انجام پذیرفت. در مرحله اول، درصد، نوع و شکل میوه و نحوه افزودن آن (قبل و بعد از تخمیر) بررسی شد و نتایج نشان داد که در شرایط افزودن میوه قبل از تخمیر محصول بهتری تولید می شود و در مورد درصد میوه، برای سیب 10 درصد و برای تو ت فرنگی 13 درصد درنظر گرفته شد. مقدار سینرزیس در نمونه های حاوی سیب کمتر بود که به دلیل بالاتر بودن فعالیت اسمزی سیب است. با توجه به انجام عمل اسمزی در هر دو نوع میوه، مقدار سینرزیس در مقایسه با ماست های حاوی میوه های فرایند نشده بسیار پایین تر بود. نمونه های حاوی توت فرنگی امتیاز طعم بالاتری را به خود اختصاص دادند و از نظر بافت و احساس دهانی نیز در درصدهای پایین تر میوه امتیا ز بیشتری داشتند. نتایج حاصل از اسیدیته، سینرزیس، طعم و، pH آزمایش های مرحله دوم (بررسی تغییرات در طی دوره نگه داری) نشان دادند که نگه داری اثر معنی داری بر کلی فرم های موجود در نمونه های حاوی سیب پس از روز هفتم به صفر رسیدند. در مورد نمونه های حاوی. (P<0/ بافت نمونه ها داشت (05 توت فرنگی، کل یفرم ها پس از روز هفتم دیگر هیچ رشدی نداشتند.

    کلیدواژگان: ماست غلیظ شده میو های، فرایند آبگیری اسمزی، انجماد، ویژگی های حسی، فیزیکی و شیمیایی، کیفیت میکروبی، نگ هداری
  • عسکر فرحناکی، سارا انصاری، مهسا مجذوبی صفحات 263-271

    تبلور فرایند بسیار مهمی در ارتباط با کیفیت محصولات غذایی است که کنترل آن نقش بسیار قابل توجهی در ظاهر، بافت و پایداری بسیاری از محصولات طی نگه داری آنها دارد. رطوبت پایین و مقدار قند بالای میو ه های خشک نظیر انجیر موجب گردیده که تبلور یک ضعف عمده برای این میو ه ها محسوب شود. در این تحقیق با استفاده از تفرق اشعه ایکس میزان تبلور قندها در انجیر در رطوبت نسبی های مختلف بررسی شد و تاثیر دو پلاستیسایزر گلیسرول و شربت گلوکز (دکستروز معادل 38) در سطح 40 % بر این پدیده مطالعه گردید. نتایج نشان داد که گلیسرول و شربت گلوکز هر دو محتوای رطوبت تعادلی انجیر را به صورت معن ی داری افزایش داده و از تبلور ق ندها در انجیر جلوگیری می کنند. گلیسرول در مقایسه با شربت گلوکز در این زمینه نقش م وثرتری داشت به طوری که میزان تبلور قندها در حضور آن به حدود 3 1 نمونه کنترل کاهش یافت. این پدیده مربوط به خاصیت هیگروسکوپی بیشتر گلیسرول و در نتیجه محتوای ر طوبتی بیشتر انجیر تیمار یافته با آن در مقایسه با شربت گلوکز است.

    کلیدواژگان: تبلور، گلیسرول، شربت گلوکز، انجیر
  • مهدی مرادی، علی زمردیان صفحات 273-282

    در این تحقیق از یک دستگاه خشک کن خورشیدی کابینتی بر ای خشک کردن لا یه ناز ک ز یره سبز در دو حالت مختلف خشک شدن (مختلط و غیر مستقیم) و چهار جریان متفاوت هو ای خشک کننده (سه جریان فعال و یک جریان غیرفعال) استفاده گردید. هرکدام از آزمایش ها در سه تکرار و در قالب طرح بلو ک های کامل تصادفی انجام گرفت. مقدار رطوبت ز یره سبز در هر زمان نمونه بر داری در طول زمان یکسان خشک شدن (90 دقیقه بر ای همه آزما یش ها) برای این آزمایش ها مورد ارزیابی قرار گرفت. متوسط رطوبت اولیه دانه های ز یره سبز 43/5  درصد بر پایه خشک بوده و قرار بود نمونه ها به مدت 90 دقیقه داخل دستگاه قرار داده شوند تا خشک گردند (متوسط 8 درصد بر پایه خشک). دو فا کتور جریان هو ای خشک کننده و حالت خشک شدن اثر معنی داری بر این درصد رطوبت داشت. بر اساس مقا یسه میانگین های مقدار رطوبت محصول به وسیله آزمون چند دامنه ای دان کن خشک کردن با جریان هو ای خشک کننده با جا به جایی آزاد توصیه شد . مدت زمان رسیدن درصد رطوبت دانه از 43/5 درصد به 8 درصد بر ای این شر ایط 55 د قیقه بود و متوسط شدت تابش انرژ ی خورشید در این مدت 750 وات بر متر مربع، متوسط دمای محیط 32 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی محیط 20 درصد بود. استفاده از دستگاه خشک کن خورشیدی در حالت تابش مختلط با جریان جابه جایی آزاد هوای خشک کننده موجب شد که درصد رطوبت زیره سبز در مدت 90 دقیقه از 43/5 درصد به 4/95 درصد (برپایه خشک) برسد.

    کلیدواژگان: خشک کردن خورشیدی، زیره سبز
  • رضا امیری چایجان، محمدهادی خوش تقاضا، غلامعلی منتظر، سعید مینایی، محمدرضا علیزاده صفحات 285-298

    هدف از این پژوهش، بر اورد ضر یب تبد یل شلتوک به برنج سفید در خشک کردن بستر سیال به کمک شبکه های عصبی مصنوعی است. هفت عامل موثر در عملکرد خشک کن های بستر سیال به عنوان متغیرهای مستقل برای شبکه عصبی مصنوعی در نظر گرفته شد. این متغیرها عبارت اند از رطوبت نسبی هوای محیط، دمای هوای محیط، سرعت هوای ورودی، عمق بستر شلتوک، دمای هوای ورودی، رطوبت اولیه و رطوبت نهایی شلتوک. تعداد 274 آزمایش برای ایجاد الگوهای آموزش و ارزیابی به وسیله یک خشککن آزمایشگاهی انجام گردید. سپس نمونه هایی از محفظه خشک کن جدا و عملیات پوست کنی و سفید کردن با دستگاه های آزمایشگاهی انجام گرفت. ضریب تبدیل میانگین، به عنوان ضریب تبدیل آزمایش منظور شد. از شبکه ها و الگوریتم های یادگیری متعدد برای آموزش الگوهای موجود استفاده شد. نتایج 7 و الگوریتم آموزش لونبرگ - مارکوارت و تابع آستانه تانژانت -13-7- بررسی ها نشان داد که شبکه پس انتشار پیشر و با توپولوژی 1 0 در شر ایط / 95 درصد و خطای متوسط مطلق 019 / سیگمویید قادر است راندمان تبدیل شلتوک را به برنج سفید با ضریب تعیین 48 مختلف خشک کردن شلتوک در گستره بستر سیال پیش بینی نماید هم چنین نتایج نشان داد که دمای هو ای ورودی و میزان رطوبت نهایی شلتوک، بیشترین تاثیر را بر ضریب تبدیل شلتوک به برنج سفید در خشک کردن بستر سیال دارند.

    کلیدواژگان: الگوریتم لونبرگ، مارکوارت، شبکه پس انتشار پیشرو، شلتوک، ضریب تبدیل
  • عصمت مهدی خانی مقدم، حمید روحانی، ماهرخ فلاحی رستگار صفحات 301-312

    یکی از مهمترین عوامل بیماری زای چغندر قند در ایران می باشد. به منظور کنترل (Heterodera schachtii) نماتود سیستی چغندر قند طی دو سال در T. virens و Trichoderma harzianum بیولوژیکی این نماتود اثر 10 جدایه از قارچ تریکودرما متعلق به گونه های آزمایشگاه و گلخانه روی تخم و سیست نماتود مورد بررسی قرار گرفت. جدایه های قارچ تریکودرمادر آزمایشگاه باعث شدند که به طور به T. virens VM و 1 T. harzianum Bi متوسط 60 در صد تخم ها نسبت به شاهد پارازیته شده و از بین بروند. در بین آنها دو جدایه 72 در صد پارازیتیسم بهتر از جدایه های دیگر عمل کردند. آزمایش ها در گلخانه به صورت طرح کاملا" تصادفی با 12 / 76 و 55 / ترتیب با 18 تیمار و سه تکرار در خاک اتوکلاو شده و خاک اتو کلاو نشده (خاک مزرعه) به طور جداگانه اجرا شد. تجزیه واریانس داده ها و مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که بین تیمارهایی که در آنها قارچ تریکودرما به کار رفته از نظر جمعیت نماتود در پایان با تیمار شاهد (P < 0/ آزمایش، میزان آلودگی و وزن تر و خشک غده ها و هم چنین وزن تر و خشک شاخ و برگ اختلاف معنی داری (05 72 در صد کاهش آلودگی در خاک اتو کلاو شده اثر بهتری / 76 و 65 / وجود دارد. در این آزمایش ها نیز دو جدایه ذکر شده به ترتیب با 68 به ترتیب با T. virens VM و 1 T. harzianum Bi نسبت به دیگر جدای ه ها نشان دادند. در خاک اتوکلاو نشده نماتود کش راگبی، جدای ه های 72 در صد کاهش آلودگی بهترین تاثیر را درکنترل نماتود سیستی چغندر قند از خود نشان دادند. / 75 و 78 /15، 81/65

    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیکی، نماتود سیستی چغندرقند، تریکودرما
  • ناصر صفایی، عزیزالله علیزاده، صدیقه موسی نژاد صفحات 315-326

    مطالعه جامعی در ارتباط با تعیین فاکتورهای پیش بینی کننده بیماری بلاست برنج و ارزیابی خسارت ناشی از این بیماری در استان گیلان در دست اجرا است. در بخش مقدماتی این تحقیق، تاثیر فاکتورهای اقلیمی بر جمعیت مزرعه ای اسپورهای عامل بلاست و پیش آگاهی بیماری مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور طی فصل زراعی سال های 1385 و 1386 در سه شهرستان (Pyricularia grisea) رشت، انزلی و لاهیجان مزارعی در فاصله 5 کیلومتری ایستگاه های هواشناسی انتخاب شد و تراکم اسپورهای هوازاد در این مزارع به کمک اسپورتراپ و به صورت روزانه اندازه گیری شد. داده های آب و هوایی شامل مقدار بارش (بر حسب میلی متر)، ب یشینه و کمینه درجه حرارت روزانه، بیشینه و کمینه رطوبت نسبی روزانه و ساعات آفتابی از ایستگاه های هواشناسی دریافت گردید. سپس ارتباط بین جمعیت اسپورهای شکارشده با فاکتورهای آب و هوایی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و مهم ترین فاکتورهای موثر آب و هوایی در جمعیت مزرعه ای اسپورهای عامل بیماری بلاست و نهایتا پیش آگاهی بیماری تعیین گردید. در این تحقیق مشخص شد که مقدار بارش، کمینه رطوبت نسبی روزانه، بیشینه درجه حرارت روزانه و ساعات آفتابی از مهم ترین عوامل پیش بینی کننده بیماری بلاست برنج در استان گیلان هستند و وجود شرایط مناسب آب و هوایی مانند بارندگی، افزایش کمینه رطوبت نسبی روزانه، کاهش بیشینه درجه حرارت روزانه و کاهش ساعات آفتابی (هوای ابری) به افزایش جمعیت مزرعه ای اسپورهای عامل بلاست و وقوع بیماری بلاست در مزرعه طی هفت تا ده روز بعد از وقوع شرایط مساعد کمک قابل توجهی خواهد نمود.

    کلیدواژگان: برنج، بلاست، پی شآگاهی، اپیدمیولوژی
  • حمید امیرنژاد، حامد رفیعی صفحات 329-338

    زمین و اندازه آن به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تولید در بخش کشاورزی حائز اهمیت است. پراکندگی و دوری قطعات زمین از جمله مسایل عمده ای است که شا لیکاران استان مازندران با آن رو به رو هستند. غیر کارآ بودن مدیریت مزرعه، عدم استفاده موثر از تکنولوژی و ماشین آلات کشاورزی و پایین بودن بهره وری عوامل تولید، همگی به نوعی در ارتباط با پر اکندگی اراضی هستند. از این رو، متخصصین برای رفع مشکلات و عوارض ناشی از پراکندگی اراضی، راه حل منطقی و قابل اجرای فرآیند یکپارچه سازی اراضی را که یک استراتژی بنیادی در ارتباط با اندازه زمین است، توصیه می کنند. هدف تحقیق حاضر تع یین عوامل موثر بر پذیرش یکپارچه سازی اراضی شالیزاری در استان مازندران با استفاده از برآورد مدل رگرسیونی لوجیت است. برای این منظور 150 شالیکار در 5 روستای استان مازندران در سال 1386 مورد تجز یه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بررسی نشان می دهد که متغیرهای سطح تحصیلات شالیکار، کیفیت اراضی شالیزاری، فاصله بین قطعات و برنامه های آموز شی (تلاش های ترو یجی) مهم ترین عوامل موثر بر پذیرش فرآ یند یکپارچه سازی در اراضی شا لیزاری استان مازندران بوده که از نظر آماری در سطح یک درصد معنی دار می باشند. هم چنین، متغیرهای تعداد افراد خانوار و حمایت های اعتباری عوامل بعدی تاثیرگذار هستند که در سطح معنی داری 5 درصد بر پذیرش این فرآ یند موثر ند. ضمن این که متغیرهای سن، درآمد زارعین، تحصیلات فرزندان، تجربه شالیکاران، سطح ز یرکشت، عضو یت در تعاو نی های روستا یی، موقعیت اراضی، تعداد قطعات و حمایتهای فنی در سطوح مناسبی معنی دار نبوده اند.

    کلیدواژگان: فرآیند یکپارچه سازی اراضی، پذیرش، عوامل موثر، برنج، مازندران
  • منصور زیبایی، رهام رحمانی صفحات 341-354

    در این مطالعه روابط علی بین متغیرهای موجود در بازار گوشت مرغ و گاو در فاصله سال های 1353 تا 1383 در ایران بررسی شد. برای این منظور آلگور یتم های علیت حاصل از گراف های غیر چرخشی سودار، بر اساس ماتر یس هم بستگی جملات اختلال الگو ی تصحیح براساس هم بستگی جزئی و آلگور یتم PC خطای برداری و استفاده مستقیم از داده ها به کار برده شد. در بررسی جریان علیت، آلگوریتم با استفاده از الگوی شبکه ای بیزین مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد بین مقادیر مصرف گوشت مرغ و گاو و GES شاخص های قیمت آنها رابطه علی مشخصی وجود ندارد. بنابراین به نظر می رسد دخالت دولت و متغیرهای دیگری در این بازارها تاثیرگذار باشند. در نتیجه این الگو می تواند ابزار ی بر ای پیش بینی اثر این متغیرها باشد. البته در بازار این دو کالا، روابط علی بین مقادیر مصرف، قیمت و متغیرهای دیگر وجود دارد. شاخص قیمت گوشت گاو به عنوان متغیر درونزا تحت تاثیر شاخص قیمت گوشت مرغ، شاخص قیمت مواد خوراکی غیر گوشتی، شاخص قیمت مواد غیر خوراکی، مخارج مصر فی سرانه و مقاد یر مصرف گوشت مرغ می باشد. مقدار مصرف گوشت گاو متغیر برونزا بوده و کمتر تحت تاثیر متغیرهای دیگر قرار گرفته است. شاخص قیمت گوشت مرغ درونزا بوده و تحت تاثیر شاخص قیمت گوشت گاو، مخارج مصر فی سرانه و شاخص قیمت مواد غیر خوراکی است. مقدار مصرف گوشت مرغ نیز درونزا بوده تحت تاثیر مقدار مصرف گوشت گاو و شاخص قیمت مواد خوراکی غیر گوشتی بوده است. با توجه به نتایج بر ای بهبود بازارهای مختلف گوشت سیاست های متفاوتی می تواند موثر باشد و روش گراف های سودار راهنمایی در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: گراف های سودار، تحلیل هم جمعی، آزمون اریب هم زمانی، تقاضای گوشت
  • مجید کوپاهی، سیدحامد سادات باریکانی، محمد کاوسی کلاشمی، محمدرضا ساسولی صفحات 357-364

    ریسک و عدم حتمیت نقش مهمی در تعیین اهداف کشاورزان و چگونگی تصمیم گیری آنها دارد؛ به گونه ای که ریسک بر استفاده بهینه از نهاده ها و کارایی تولید تاثیر می گذارد. از مهم ترین عوامل موثر بر ریسک تولید محصولات کشاورزی، استفاده از نهاده های تولید، به ویژه نهاده های جدید می باشد. از این جهت لازم است اطلاعاتی در مورد ریسک و عدم حتمیت نهاد ه ها به دست آورد تا بدین طریق بتوان پیشنهاداتی در مورد کاهش ریسک در فرایند تولید محصولات کشاورزی ارائه نمود. بر این اساس مقاله حاضر به بررسی اثر مصرف نهاده ها 1384 با استفاده از تا بع تولید درجه دوم میپردازد. تابع میانگین تولید - بر ریسک تولید محصول برنج در استان گیلان در سال زراعی 1385 نشان دهنده بازدهی ثابت نسبت به مقیاس در تولید محصول برنج در استان گیلان است. هم چنین تابع ریسک تولید محصول برنج نشان داد که افز ایش سطح زیر کشت و مصرف کود شیمیایی باعث افزایش ریسک تولید محصول برنج در این استان می گردد. لذا برنامه یکپارچه سازی اراضی کشت برنج و سیاست پرداخت یارانه به نهاده کود شیمیایی باید با آگاهی کامل تری از شریط حاکم بر بهره برداران کشاورز صورت گیرد

    کلیدواژگان: تابع تولید درجه دوم، ریسک تولید، مصرف نهاده ها، برنج، استان گیلان
  • عبدالکریم اسماعیلی، فاطمه نصرنیا صفحات 367-374

    جنگل زدایی به عنوان یکی از بزر گ ترین مشکلات زیست محیطی جهانی شنا خته شده است. از طرف دیگرجنگل زدایی به عنوان یکی از مولفه های اصلی تغییرات بهره بردای از زمین و به عنوان بزرگترین تهدید برای تنوع محیط زیست جهانی به ثبت رسیده است. در این مطالعه با استفاده از تئوری زیست محیطی کوزنتس، عوامل موثر بر جنگل زدایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی 71 کشور نشان می دهد که منحنی زیست کوزنتس برای مجموعه منتخب صادق نیست. از طرف دیگر افزایش جمعیت در این کشورها توام با جنگل زدایی سرانه از میزان جنگل زدایی می کاهد. در نهایت بهبود در GDP بیشتر است. به علاوه نتایج نشان دهنده این واقعیت است که نرخ رشد بالاتر نهادهایی که از طریق افزایش دموکراسی، بهبود آزادی های فردی، حقوق شهروندی و ایجاد نقش قانون، آزاد ی های مدنی و سیاسی را بهبود می بخشند، از فشار روی منابع طبیعی م یکاهند و در نهایت منجر به بهبود سطح جنگل و کاهش جنگل زدایی می گردند.

    کلیدواژگان: جنگل زدایی، منحنی زیست محیطی کوزنتس، رشدGDP، آزادی سیاسی و مدنی
  • محمد بخشوده، الهه واثقی صفحات 377-388

    در این مطالعه، تنگناها و مشکلات تولید و بازاریابی و نیز مسیرهای مختلف بازاررسانی و خدمات مربوط به آن از قبیل حمل و نقل، بسته بندی، انبارداری، درجه بندی و استاندارد گل رز هلندی در شهرستان اصفهان، به عنوان یکی از عمده تولید کننده های این گل، مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، مقادیر حاشیه بازاریابی، سهم عوامل بازاریابی در حاشیه بازاریابی، ضریب هزینه بازاریابی و کارایی بازاریابی محاسبه شد. اطلاعات این تحقیق از طریق تکمیل پرسش نامه از 38 تولید کننده، عمده فروش (پخش کننده های گل های شاخه بریده) و خرده فروش (گلفروشی های سطح استان) و مصاحبه حضوری با 4 شرکت مشاوره در زمینه تولید و بازاریابی رز هلندی 56 درصد تولید کنندگان فقط فعالیت تولیدی دارند و هیچ گونه فعالیتی در زمینه صادرات به کشورهای خارجی و حتی استان های دیگر نداشته اند. کارایی تکنیکی (17/78 درصد)در مسیر اصلی بیشتر از کارایی قیمتی (67/34درصد)است و کارایی بازاریابی محاسبه شده نشان می دهد که به ازای هر 100 ریال هزینه خدمات بازاریابی، 188 ریال ارزش افزوده ایجاد می شود. بر اساس نتایج به دست آمده، مشکلات بازار رز هلندی بررسی و پیشنهاداتی در زمینه حل مسا یل موجود و بهبود تولید و بازاررسانی گل رز هلندی ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، کارایی، گل رز هلندی، اصفهان
  • جواد ترکمنی*، حامد دهقان پور صفحات 391-402
    در این مطالعه با استفاده از داده های مخارج خانوار شهری و روستایی به بررسی تقاضای مصرفی خانوار شهری و روستایی کشو ر پرداخته به جای رو شهای مرسوم مورد استفاده در تخمین (Deaton-Muellbour Iterative Method) DMI شده است. برای تخمین از روش استفاده شده است. داده های مورد بررسی مخارج (Almost Ideal Demand System) تقریب خطی الگوی سیستم تقاضای تقریبا ایدآل 1362 است. نتایج نشان میدهد، برای مناطق شهری گروه های مسکن، سوخت و روشنایی، کالاها - خانوار روستایی و شه ری از سال 1383 و خدمات و اثاثیه مورد استفاده در خانه، تفریح، تحصیل و مطالعه و خوراکی ها و آشامیدنی ها و دخانیات کالاهای ضروری و پوشاک و کفش و بهداشت و درمان، حمل و نقل و ارت باطات و سایر کالاها و خدمات متفرقه کالاهای لوکس تشخیص داده شده است . ه م چنین روابط مکملی و جانشینی بین گروه ها ضعیف است . برای مناطق روستایی گروه های پوشاک و کفش و خوراکی ها، آشامیدنیها و دخانیات کالاهای ضروری و مسکن، سوخت و روشنایی، بهداشت و درمان و تفریح و تحصیل و مطالعه کالاهای لوکس تشخیص داده شده است . به جز گروه کالاها و خدمات مورد استفاده در منزل و هزینه اثاثیه خانه بقیه کالاها بی کشش بوده است. کششهای خود قیمتی جبران شده و جبران نشده نیز برای مناطق شهری و روستایی نتایج یکسانی را نشان میدهد.
    کلیدواژگان: تقاضا، سیستم تقاضای تقریبا ایدآل، کشش قیمتی، مخارج خانوار
  • محمود صبوحی، فاطمه رستگار صفحات 405-413

    در مطالعه حاضر، برنامه ریزی فاز ی خاکستر ی بر ای تعیین الگو ی کشت در بخش مرکز ی شهرستان قوچان استفاده شد. داده های مورد نیاز از مرکز تحقیقات آلماجق بر ای سال زراعی 86 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که سطح ز یر کشت فعلی گندم آبی، جو آبی و یونجه بیشتر از حد بالای بازه سطح ز یرکشت آنها و جو دیم، کمتر از حد پایین بازه سطح زیرکشت آن است. سطح زیر کشت فعلی گندم دیم و چغندر قند در بازه در نظرگرفته شده قرار داشت. افزون بر آن، درجه خاکستر ی بودن مجموعه جواب حاصل از برنامه ریزی خاکستر ی با استفاده از راه کار برنامه ریزی فاز ی خاکستری به میزان 48 درصد کاهش یافت. با توجه به یافته ها، کاهش سطح زیر کشت گندم آبی، جوآبی و یونجه و افزایش سطح زیرکشت جو دیم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی خاکستری، برنامه ریزی فازی خاکستری، الگوی کشت
  • شیرزاد محمد نژاد کیاسری، مهرداد صفایی، شبانعلی نوروزی، سید حسن احمدیان، اسدالله متاجی صفحات 415-425

    تعیین نوع گونه مناسب، مهم ترین عامل موفقیت فعا لیت های جنگل کاری در شر ایط سخت و نامساعد است. از کم هز ینه ترین و کوتاه تر ین روش های معر فی گونه های سازگار در سطح یک منطقه نیز، شناسا یی گیاهانی است که به صورت طبیعی رو یش می یابند. هدف از این در منطقه حوزه تحقیق بررسی تاثیر قرق کردن و انجام عملیات آبخوان داری در افزایش طبیعی نهال های(Juniperus excelasa Bieb) ارس پشتکوه مازندران بوده است. این مطالعه در سطح ایستگاه تحقیقات آبخوان داری پشتکوه و عرصه شاهد در بخش غر بی این ایستگاه صورت در نوارهایی به عرض 50 متر و به فواصل 200 متر (Ratio estimation) پذیرفته است. در انجام تحقیق از روش آماربرداری برآورد نسبت از یکدیکر استفاده شده است. سطح عرصه های مورد آماربرداری در ایستگاه تحقیقات آبخوا ن داری و عرصه شاهد 600 هکتار بوده و آماربرداری با شدت 16 درصد انجام گردید. بررسی آماری این تحق یق موید وجود اختلاف معنی دار در بین متوسط فراوان ی درختان و نهال های ارس در هکتار ایستگاه آبخوا ن داری و عرصه شاهد با سطح احتمال 99 درصد بوده است. ایستگاه آبخوان داری عل ی رغم آن که 0) داشته است، عرصه را به نحوی برای ادامه حیات / 0) نسبت به منطقه شاهد (666 / تعداد کمتری از درختان ارس در سطح هکتار (104 نهال های ارس فراهم نموده است که در زمان بررسی، متوسط فراوانی نهال های ارس در هکتار عرصه ایستگاه آبخوان داری بیش از هشت 8) متوسط نهال های ارس در هکتار ع رصه خارج ایستگاه آبخوان داری بوده است. با توجه به این که ارس تنها گونه درختی است / برابر (34 که در سطح ایستگاه تحق یقات آبخوان داری به صورت طبیعی رویش یافته، انجام عملیات جنگل کاری و با اولویت استفاده از گونه مذکور در سطح منطقه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: قرق، آبخوان داری، حوضه آبخیز پشتکوه، جنگل کاری، ارس
  • محمودرضا همامی، فاطمه حاضری، سیدجمال الدین خواجه الدین صفحات 427-435

    جمعیت های آهوی ایرانی در دهه های اخیر در حال کاهش بوده اند به طوری که این گونه در سال 2006 به جمع گونه های تهدید شده پیوست. این در حالی است که داده های بوم شناختی در مورد این گونه بسیار اندک است. یکی از بهترین زیستگاه های آهوی ایرانی در پناهگاه حیات وحش موته قرار دارد که یکی از بزرگ ترین جمعیت های آهوی ایرانی در ایران را در خود حفظ کرده است. استفاده از جوامع گیاهی توسط گونه تهدید شده آهوی ایرانی در طول سه فصل تابستان، پاییز و زمستان با استفاده از شمارش گروه های سرگین در ترانسکت های نواری دائمی در پناهگاه حیات وحش موته مورد بررسی قرار گرفت. شمارش گروه های سرگین هر 45 روز یک بار صورت گرفت و تاثیر منابع آب و مزاحمت های انسان و دام کنترل شد. انتخاب زیستگاه بین فصول و جوامع گیاهی مختلف متفاوت بود. جامعه گیاهی شوره زار با تنوع بالا یی از گونه های مقاوم به شوری درتمام فصول به خصوص در فصل زمستان به بیشتر ین میزان و جامعه گیاهی درمنه- قیچ در تمام فصول به کمترین میزان مورد استفاده آهو قرار گرفت. مدل کمینه به دست آمده با استفاده از تحلیل رگرسیون تعدادی از متغیرهای گیاهی را به عنوان متغیرهای موثر بر استفاده از ز یستگاه توسط آهو در هر فصل به دست داد که از این میان می توان به تاثیر منفی گیاهان خارشتر و گز، و تاثیر مثبت گیاهان شور باتلاقی و علف شور در فصول پاییز و زمستان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: آهوی ایرانی، پناهگاه حیات وحش موته، انتخاب زیستگاه، شمارش گروه های سرگین
  • فاطمه احمدلو، مسعود طبری، احمد رحمانی، حامد یوسف زاده صفحات 437-447

    و زربین (Cupressus arizonica) در این تحقیق بهبود رشد و عملکرد نها ل های سوزنیبرگ سرو نقره ای در ترکیبات متفاوت مواد آلی در نهالستان کلوده آمل صورت پذیرفت. بذرها در قالب طرح کاملا (C. sempervirens var. horizantalis) تصادفی با چهار تکرار در گلدان های پلاستیکی و تیمارهای مختلف خاک شامل 1) خاک رایج نهالستان (شاهد)، 2) خاک شاهد: کود دامی 4) خاک شاهد: کود دامی: خاکبرگ (1:1:5) کاشته شد. نتایج بعد از یک سال نشان داد که در هر، (3) خاک شاهد: خاکبرگ (1:5، (1:5) دو گونه نهال های رشد یافته در تیمار 4، دارای بیشترین میزان رشد اندام هوایی، قطر یقه، شاخص بنیه نهال، وزن خشک اند ام هوایی، وزن خشک ریشه، وزن خشک کل و شاخص کیفیت نهال بود. در اغلب صفات مورد بررسی سرو نقره ای پاسخ بهتری نسبت به زربین نشان داد. از نتایج این تحقیق استنتاج می شود که مواد آلی سبب افزایش مشخصه های رشد و زی توده نهال دو گونه مورد مطالعه گردیده است. پیشنهاد می شود در نهالستان های جنگلی جهت ارتقای میزان عملکرد و بهبود شاخص کیفیت نهال، به شرایط فیزیکی - شیمیایی خاک بستر کاشت، توجه ویژه اعمال شود.

    کلیدواژگان: زربین، زی توده، سرو نقرهای، شاخص بنیه نهال، شاخص کیفیت نهال، مواد آلی
  • فرزام توانکار، باریس مجنونیان، امیر اسلام بنیاد صفحات 449-456

    زادآوری برای جنگل مهم است و آینده آن را تضمین می کند. خاک یکی از سرمای ه های اصلی جنگل به حساب میآید. به حداقل رساندن صدمات به خاک و زادآوری در جنگل در طی عملیات بهره برداری یک اصل است. آگاهی از میزان صدمات بهره برداری بر توده های سرپای جنگل کمک زیادی به مدیریت جنگل دارد. برای این منظور جنگل های راش اسالم واقع در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. این جنگل ها به شیوه تک گزینی اداره می شوند و سیستم کشش زمینی با استفاده از ماشین های چوبکشی چرخ لاستیکی برای خارج کردن بینه ها استفاده می گردد. در این تحقیق برای جمع آوری داده های مربوط به وضعیت زادآوری از روش نمونه برداری تصادفی سیستماتیک و برای بررسی وضعیت خاک از طرح کاملا تصادفی استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از تکنیک های آماری 20m3/ha آنالیز واریانس و توزیع دو جمله ای و آزمون حداقل اختلاف معنی دار انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که با برداشت 14 درصد از زادآوری منطقه تحت تاثیر صدمات مکانیکی ناشی از عملیات بهره برداری قرار گرفته اند که از این میان /5 ± 0/ حدود 99 5 درصد آن زخمی شده اند. این صدمات از طریق قطع، جمع آوری، کشیدن و دپو کردن حاصل /3 ± 0/ 9 درصد آن نابود و 63 /12 ± 0/83 15 درصد و در مسیرهای / شده اند. وزن مخصوص ظاهری خاک جنگل در عمق 10 سانتی متر سطحی در مناطق بهره برداری شده 74 35 درصد نسبت به مناطق شاهد افزایش نشان داده است. سازماندهی مناسب عملیات خروج چوب از جنگل، طراحی و / چوبکشی 61 ساخت دقیق و استاند ارد مسیرهای چوبکشی قبل از برداشت درختان بر اساس نقشه های بهره برداری تهیه شده می تواند در کاهش صدمات بهره برداری بر توده جنگل و کاهش فشردگی خاک موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: صدمات بهره برداری، زادآوری جنگل، فشردگی خاک، چوبکشی زمینی
|
  • A Gharghni *, A Talei, Z Zamani, M Fatahi moghadam, H Haj najari, S Gardiner Pages 1-15

    A population of offspring from a cross between ‘Golden Smoothee’ × ‘Shafi Abadi’ apple which was developed by two methods of controlled pollination (with and without covering after controlled pollination) was used to investigate the inheritance of microsatellite alleles and the necessity of covering in controlled pollination of apple. DNA was extracted from 60 seedlings (30 from each method) as well as corresponding parents and the probable source of unwanted pollen. Four microsatellite loci (CH03d12, CH03d07, CH04a12 and CH03c07) which were polymorphic among parents were selected and their florescent primers were prepared. DNA amplification was carried out using different colored florescent primers, and alleles size were determined using ABI377 automatic gene sequencer and Gene Scan Software version 2.0 according to internal standards. Results showed that all seedlings shared one allele at each locus with each parent indicating their hybrid and true to type nature. There were no differences between two methods of controlled pollination in terms of unwanted pollination and there were no off type seedling originating from unwanted pollen source. Allele distribution among the progenies showed their co-dominant mode of inheritance, and no significant difference with Mendelian co-dominant ratio (1:1:1:1) was observed using chi square (x2) test. These results showed that there was no need for covering after controlled pollination of apple at least for less sensitive cases such as cultivar breeding which takes lots of time and cost for controlled pollination of many flowers in a limited time span. Results also showed the importance and potential of microsatellite loci in detecting parent-offspring relationship prior to inheritance study of characters and alleles, bulk segregation analysis, gene and linkage map and historical reconstruction of fruit tree pedigree.

    Keywords: Apple, Microsatellite loci, Controlled pollination, Breeding programs
  • B Kavoosi *, S Eshghi, A Tafazoli Pages 15-27

    Overcroping, shading and short growing season can reduce the pool of carbohydrate reserves, and consequently reduce the quality of crop in grapevines. An experiment was conducted in order to study the effects of cluster number and different levels of cane topping on balanced yield and qualitative traits of table grape (Vitis vinifera L.) cv. Askari. The design of experiment was factorial in completely randomized blocks with four replications. Factors included cluster number (Control, 25, 30, 35, 40, 45 and 50 cluster per vine) and cane topping included (Control, removal 1/4, 1/3 and 1/2 length of shoot). Results showed that decreasing the number of cluster to 25-35 per vine, significantly increased %TSS, TSS/TA and pH but with increasing cluster number, these traits were significantly reduced. Thinning treatment to 25 cluster showed significant difference from the viewpoint of %TA compared with untreated control. Also topping treatment significantly increased %TSS, %TA, TSS/TA ratio and decreased % TA compared with untreated control. Reducing the cluster to 25-45 per vine significantly increased cluster weight, however, no significant difference was observed between control and 50 clusters per vine and/or 25 to 50 clusters. Yield per vine was reduced in all treatments in comparison with untreated control. However, no difference was shown between 25 to 35 and or 40 and 50 clusters per vine. According to the results obtained, cluster thinning combined with topping can be recommended for increasing fruit quality and balanced yield of Askari table grapes in cold climate of Cisakht region.

    Keywords: Cluster thinning, Cane topping, Yield, Quality, Askari grapes
  • A Esfahani *, A Hoseyn zade, J Asghari, M Naghizadeh, B Rabiee Pages 27-41

    In order to evaluate the effects of sulphur fertilizer sources and amounts on growth indices and yield of peanut (Arachis hypogaea L. CV. NC2), a field experiment was conducted in Bandar Kiaashahr, Guilan province, Iran in 2004. The experiment was laid out in a factorial arrangement with two factors including sulphur sources (gypsum and single super phosphate) and sulphur rates (0, 30, 60 and 90 kg.h-1) in a completely randomized block design with three replications. Results showed that sulphur application greatly enhanced peanut growth and yield. The application of 90 kg.h-1 sulphur (in both forms) performed significantly better than the rest. The highest pod yield and grain yield were obtained in 90 kg.h-1 sulphur in gypsum form (6400 and 5200 kg.h-1, respectively). The highest LAI (6.6), CGR (20.2 g.m-2.12GDD-1) and PGR (16 g.m-2.12GDD-1) were obtained in 90 kg sulphur in the form of gypsum after 1142, 1142 and 1289 of accumulation, respectively. According to the results of the present experiment, it could be concluded that sulphur may considerably increase peanut grain yield and yield components. Thus, it could be expected that the application of 90 kg sulphur per hectare in the form of gypsum may result in better growth indices and higher grain yield of peanut.

    Keywords: Growth indices, Gypsum, Peanut (Arachis hypogaea L.), Sulphur, Single super phosphate, Yield
  • S Kamli *, O Alishah, N Babaian Pages 41-51

    To assess adaptability and stability of seed cotton yield in promising cotton genotypes, eight cultivars of cotton (Gukorova, Nazeli–84, Khordad, No: 200, Crema, Tabladila, Beli Izovar and Sepid), along with two controls (Sahel and Varamin), were studied in a completely randomized block design (RCBD) with four replications in six regions of Golestan and Mazandaran provinces in two successive years (2005 & 2006). Combined analysis of variance was done and means comparison of yield was conducted based on Duncan's multiple range test. Sepid, Beli Izovar, Varamin and Khordad varieties were superior for yield, earliness, boll weight and boll number, respectively. The result of combined variance analysis showed that, there are significant differences between genotypes and genotype × environment (G.E) interaction effect. Because of significant G.E interaction effect univariete stability parametric and non-parametric stability methods were used to determine genotype stability. The results of varied methods were different. The 43200 and Sepid cotton cultivars had a specific adaptation and were suitable cultivar for fertile lands in north of country, because of good reaction to production high yield. In contrast, Sahel cultivar with lowest yield had broad stability with non-fertile regions. Overall, three genotypes (Khordad, Tabladila and Gukorova) were determined with suitable stability and moderate yield (general stability) for most locations in north of country.

    Keywords: Cotton, Genotype × Environment interaction, Stability, Yield
  • R Karimizade *, B Vaezi, T Hoseyn por, A Mehraban, H Ghojagh Pages 53-63

    Multi-environment trial data are required to obtain stability performance parameters as selection tools for effective cultivar evaluation. The interrelationship among several stability parameters and their associations with mean yield, along with the repeatability of these parameters in consecutive years was the objective of this study. Barley yield data of 18 cultivars, proprietary of Dryland Agricultural Research Institute, evaluated in 12 locations over 2005-2007 in three locations of Iran was used for the combined analysis of variance in three datasets. I: Across locations in a single evaluation year (dataset A), II: Across locations in each of two single evaluation year (dataset B), III: Across all locations in three years (dataset C). For each dataset, cultivar phenotypic variance and other statistics were appropriately partitioned in its components. The interrelationship among the parameters and their associations with mean yield based on Spearman rank correlation was studied in each of the three single evaluation years (dataset A). Rank correlation coefficients were also used as estimates of the repeatability of these stability parameters across two year combinations (dataset B). The parameters 2 σi Shukla and 2 Wi were consistently highly correlated with each other but not with mean yield in all single and pair evaluation years. The parameters bi , 2 Si and CV were consistently highly correlated with each other but not with mean yield in all single and pair evaluation years. Result showed that Shukla variance, Wricke ecovalence, SIPC1 and ASV AMMI stability statistics have high repeatability. Thus it is suggested that more stability statistics especially nonparametric methods be used for determination of repeatability methods.

    Keywords: Interaction, Genotype, Stability, Yield, Repeatability, Rainfed barley
  • S Falahati por *, H SHahsavand hasani, A Baghizadeh, GH Karimzadeh Pages 65-75

    The genomic in situ hybridization (GISH) has been used to identify euploidy and aneuploidy in segregation generations of various plants. In this study, the GISH with minor modifications including, slide preparation of putative secondary Tritipyrum (F2) root meristemic cells, labeled genomic DNA of Thinopyrum bessarabicum by fluorescein 12-dUTP nucleotide as probe, genomic DNA of Thinopyrum bessarabicum for in situ hybridization on root meristemic cells of F2 (2n=6x=42, AABBDEb) and unlabeled Chinese Spring cultivar in pre hybridization, was carried out for the first time in Iran. The results not only indicated the various Eb chromosomes in putative 6x secondary Tritipyrum plants, but also showed different numbers of A, B and D chromosomes. The range of aneuoploidy in F2 genotypes was from %30 to %66.7, which could be due to various numbers of Eb and D chromosomes in each genotype. The selfing or back crossing of F2 plants with bread wheat varieties could lead to chromosomal stability and aneoploidy reduction in secondary Tritipyrum genotypes.

    Keywords: Genomic in situ hybridization (GISH), Secondary Tritipyrum, Fluorescein 12-dUTP nucleotide
  • GH Dehghani *, F Malek shhi, B Alizadeh Pages 77-90

    Canola (Brassica napus L.) as one of the oilseed crops has recently received lots of attention due to its suitable oil quality and high oil percentage. To evaluate the effect of water deficit stress on canola genotypes with regard to yield, drought tolerance quantitative indices and identify drought tolerant genotypes, an experiment was conducted in research farm of seed and plant improvement Institute (Karaj) using completely randomized block design with four replications, and 25 genotypes under two stress and non stress conditions. Genotypes were evaluated regarding drought tolerance. Drought tolerance quantitative indices include MP, GMP, STI, SSI and TOL. Result of variance analysis showed significant differences among genotypes as regards all indices and seed yield of genotypes in both conditions at 1% probability level. MP, GMP and STI indices were selected as the best indices for selection of tolerant genotypes in regard to analysis of correlation between seed yield in two stress and non stress conditions and drought tolerance indices. Results indicated that Genotype Vectra was the best genotype, because of its proper mean yield in both stress and non stress conditions. Multivariate biplot figure display showed that MP, GMP and STI indices had high correlation coefficient with each other, and tolerant genotypes were located near tolerance indices. Also results of three dimensional scatter plot and cluster analysis indicated that genotypes Modena, Jura, Eshydromel, Vectra, Dante, Zarfam, Esbetty and Olano were tolerant to drought stress, and genotypes Olpop, GKHelena, RG4504 and Olphi were sensitive genotypes.

    Keywords: Biplot, Cluster analysis, Drought stress, Drought tolerance index, Canola
  • S Safae Chaykar, H Samie Zade, M Esfahani, B Rabiei* Pages 91-105
    In order to study the correlation of agronomic, morphologic and physiologic traits and their effects on grain yield of rice genotypes in two environments (favorable irrigation and water stress), 49 genotypes were evaluated using a completely randomized block design with 3 replications in two experimental conditions. All practices and conditions were the same for the two experiments with the exception of irrigation, where under stress conditions no irrigation was applied at tillering stage. Comparison of means showed significant differences between genotypes in each environment. Also, differences between yield and yield components of each genotype under two conditions were significant. The results of phenotypic correlations showed that the highest positive and significant correlation with grain yield belonged to number of panicle per plant (0.95) in irrigation conditions and to number of filled grains per panicle (0.92) in water stress conditions. Stepwise regression analysis for grain yield introduced number of panicle per plant, relative water content (RWC), flag leaf length and number of spikelet per panicle, respectively, as effective traits in grain yield in irrigation conditions, however, in stress conditions, number of filled grain per panicle, number of panicle per plant and relative water content were effective traits in yield. The results of path analysis showed that the number of panicle per plant had the highest positive and direct effect on grain yield in the two environments. Factor analysis introduced four factors in the two conditions named yield and crop production, phenologic, harvest index and plant shape and appearance quality of grains factors. Therefore, to select high yield and drought tolerant genotypes, we need to consider number of filled grain per panicle, number of panicle per plant and relative water content. In addition, traits such as panicle length, number of spikelet per panicle, flag leaf length and width that showed significant correlations with grain yield in stress conditions should also be considered important and second to the above mentioned traits.
    Keywords: Rice, Water stress, Grain yield, Path analysis, Factor analysis
  • M Alimohamady*, A Rezaee, A.M Mirmohamady Meybodi Pages 107-120
    This study was conducted in Research Farm of Isfahan University of Technology to evaluate some of the agronomic and physiological traits and grain yield potentials of ten bread wheat cultivars using a split plot design with three replications. Main and sub plot consisted of optimum and stress moisture treatments (irrigation after 70±3 and 130±3 mm evaporation from class A pan) and wheat cultivars, respectively. The results of analysis of variance revealed significant effect of moisture treatments on all traits except 1000-grain weight, harvest index, specific leaf weight, assimilate redistribution and difference of peduncle weights at heading. Significant differences were found among genotypes in the stress condition except for chlorophyll b and chlorophyll a to b ratio. Significant differences were detected among genotypes in optimum moisture condition for all characters, except for chlorophyll b, chlorophyll a to b ratio, harvest index and assimilate redistribution. Grain yields in two moisture conditions had significant positive phenotypic and genetic correlations with harvest index, number of grain/spike, RWC, chlorophyll a and sum of chlorophylls a and b and had significant negative correlation with RWL. Significant positive correlation was observed between peduncle weight at heading stage and difference of peduncle weights at stages heading and maturity with grain yield and RWC in moisture stress condition. The results of path analysis for phenotypic correlation coefficients between grain yield and their corresponding traits in the regression model showed that in stress condition harvest index had the highest direct and positive effect on grain yield and in non stress condition chlorophyll a had the highest direct and positive effect on grain yield. Results of stepwise regression analysis in non stress condition revealed that chlorophyll a, plant height and harvest index explained more than 90% of grain yield variability. Based on stepwise regression analysis in non stress condition, RWL, harvest index and RWC explained 95% of grain yield variability.
    Keywords: Wheat, Moisture stress, Relative water content, Chlorophyll, Water stress
  • M Ahmadi*, M Bahrani Pages 123-131
    A study was conducted in 2007 to investigate the effect of nitrogen fertilizer rates (0, 30, 60 Kg ha-1) on some agronomic characteristics, seed yield and oil percentage in three Sesame(Sesamum indicum L.) cultivars (Dashtestan, Darab 14, and Zarghan) in Kaki region (Bushehr Province). The type of design was completely randomized block with factorial arrangement and three replications. Nitrogen(N) fertilizer had a very significant effect on agronomic characteristics, such as number of capsules in the main stem, number of capsules per plant, branches /plant, biological yield, seed yield ,and oil percentage, but had no effect on 1000 seed weight. There was no significant difference between the application of 30 and 60 Kg of N fertilizer ha-1 with respect to harvest index. Seed yield increased as N rate increased, but each cultivar had a different response to different rates of nitrogen. Dashtestan and Zarghan had superiority over Darab 14 with respect to overall agronomic properties such as response to fertilizer and early maturity, but from the qualitative point of view, Darab 14 produced higher percentage of oil.
    Keywords: Sesame, N fertilizer, Cultivar, Seed yield, Oil percentage
  • M Modares Sanavi*, M Amini Dehagh, M Gholamhoseni, M Panj Tan Dost Pages 133-150
    In order to study the effect of air and root-zone temperature on yield, yield components, nodulation and nitrogen fixation of three annual medics, an experiment was conducted in controlled environment (growth chamber) at the Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University in 2006. The experiment was performed as a spilt split plot with the layout of completely randomized design with three replications. Air temperature at three levels including 15/10, 20/15 and 25/20ºC day/night, four levels of root-zone temperatures including 5, 10, 15 and 20ºC and three annual medics (Medicago polymorpha, M. radiata and M. rigidula) were randomized to main plot, sub plot and sub sub plot units, respectively. The results showed that there were significant differences among annual medics for dry matter production, yield components and nitrogen fixation. M. rigidula produced more leaves, stems and root dry matter, leaf and stem to root ratio, leaf number and area and forage yield than other annual medics. Also, three annual medics at 25/20ºC day/night air temperature (the highest one) produced more nodulation dry matter (8.85 mg/pot) and nitrogen fixation (7.7 mg/g dry matter) than other temperatures. Plants at the former temperature produced 8 and 2 times more nodulation and nitrogen fixation than 15/10ºC day/night air temperature (the lowest one), respectively. Low root-zone temperature up to 5ºC had severely negative effect on yield and nitrogen fixation in the three studied annual medics. Interaction among annual medics, air and root-zone temperatures showed that M. rigidula was better than other annual medics for yield, nodulation and nitrogen fixation at 25ºC air temperature and 15ºC root-zone temperature . The result showed that M. rigidula had normal growth and development compared with other annual medics at low root-zone temperatures. Thus, M. rigidula may be a better annual medic for cultivation in cold and moderate regions. Therefore, in the zones where soil temperature is lower than 5ºC during the season, cultivation of annual medics is not successful, but in the zones where soil temperature is greater than 10ºC, annual medics have normal growth and produce average yield due to better nitrogen fixation.
    Keywords: Nitrogen fixation, Air temperature, Root-zone temperatures, Yield, yield components, Annual medic
  • F KHajali *, R Bagheri Pages 153-160

    The present experiment was carried out to determine the effect of feeding a diluted diet together with avilamycin or probiotics on catch-up growth of broiler chickens. Three hundred day-old chicks (Ross 308 hybrid) were assigned to 4 treatments with 5 replicates based on a completely randomized design. The control group, which met NRC requirements, fed a diet consisting of 2900 KCal/kg ME and 20.8%CP. A diluted diet included 2700 KCal/kg ME and 19.4%CP fed to the negative control group during 7 to 21 days of age. There were two additional treatments with 10ppm avilamycin and 100ppm probiotic, respectively. Feeding the diluted diet resulted in reduced body weight gain (P<0.05). Final body weight was higher in chickens having received avilamycin. Although this difference was insignificant compared with the control, it was significant in comparison with other groups. There was no significant difference in terms of feed intake among the treatments. However, birds which received avilamycin had superior feed conversion ratio to other groups. Birds in the control group had the highest abdominal fat content but the difference was not significant. In conclusion, avilamycin significantly increased body weight gain during catch-up growth though the probiotic caused no significant change.

    Keywords: Avilamycin, Broiler, Dilution diet, Probiotics
  • H Fazaeli *, M Nosrat abadi, K Karkodi, A Mirhadi Pages 163-173

    This research was conducted to study the nutritive value of Jerusalem artichoke (JA) as animal feed. The aerial part of the JA plant was harvested, at full bloom stage, and then chopped and dried. The chopped JA hay included 0.0, 10, 20, 30 and 40 % of alfalfa hay, used as experimental diets, and tested for in vitro digestibility. In a changeover experiment with Latin square based design the in vivo digestibility was studied by sheep. The samples of dried JA forage as well as the experimental diets were collected and analyzed chemically. The nutrient contents of JA were relatively similar to alfalfa hay except for the crude protein that was lower in JA. The in vitro dry mater and organic mater digestibility were not affected by the levels of JA in the diets, but the digestible value reduced (p<0.05) when the JA ratio was increased to the 40% of the diet. The in vivo digestibility of dry mater, organic mater and fiber fractions was decreased in the diet containing 40 percent JA however, total digestible nutrients and metabolisable energy were not significantly different among the treatments. It may be concluded that nutritive value of JA is similar to alfalfa hay, when it is used up to 30% instead of the alfalfa hay based diet.

    Keywords: Jerusalem artichoke, Forage, Nutritive value
  • A Bahri *, GH Azari takami, A Keyvan, GH Vosoghi Pages 175-187

    Immunostimulants are one of the important ways to prevent diseases. The vaccination and immune system stimulator and their combination can increase the ability of vaccines in prevention of diseases and improved indexes of growth and survival rates in shrimps. In this research, the separate and simultaneous effects of Ergosan and Vibromax vaccine on the growth factors such as total length and increasing of dry weight and survival rates in three stages of post larvae PL1,PL5 and PL15 in Indian white shrimp (Fenneropenaeus indicus ) were studied. The feeding of vaccine to shrimps was done through Artemia nauplii ( Artemia franciscana) enrichment. The effects of Ergosan (T1) and effect of Vibromax (T2) separately and in combination (T3) along with a control treatment for comparison were studied. Taking into consideration of 4 treatments and 3 replications for each of them, 12 similar vessels were used, which were refilled with 10 liters of water and reserved with 100 larvae in liters in zoa stages and were fed in a completely randomized design. Duration of experiment was from zoa stage to PL15 and in the end of 12, 16 and 25 days they were analyzed for the biometry and determination of survival rates. Results showed that the highest amount of total length (mm) was observed in PL1,PL5 and PL15 stages in T3 (5.26, 6.45 and 18.41) and was a little different from that in T1 (5.28, 6.32 and 17.94) which was significantly different from the control treatment ( 4.91 , 6.09 and 17.36 ) at P<0.05 level. Furthermore, T2 (5.11, 6.07 and 17.44) and control treatment were not significantly different (P>0.05). The highest amount of dry weight (mg) was observed in PL1, PL5 and PL15 stages in T3 (0.296, 0.890 and 2.940). In contrast to the control (0.216, 0.640 and 2.875) it was significantly different (P<0.05).The highest amount of survival rates (%) was observed in T3 (77.33, 76.33 and 80.67) which unlike control treatment (57, 57.33 and 59.67) was significantly different (P<0.05). The use of these two products in a desired feeding program from zoa stage to PL12 could increase the resistance and immunity in post larvae and survival rates and growth factors in shrimps leading to produce suitable post larvae for introducing into the training ponds.

    Keywords: Post larvae, Enrichment, Ergosan, Vibromax vaccine, Indian white shrimp, Artemia
  • B Kavoosi *, S Eshghi, A Tafazoli Pages 187-194

    Overcroping, shading and short growing season can reduce the pool of carbohydrate reserves, and consequently reduce the quality of crop in grapevines. An experiment was conducted in order to study the effects of cluster number and different levels of cane topping on balanced yield and qualitative traits of table grape (Vitis vinifera L.) cv. Askari. The design of experiment was factorial in completely randomized blocks with four replications. Factors included cluster number (Control, 25, 30, 35, 40, 45 and 50 cluster per vine) and cane topping included (Control, removal 1/4, 1/3 and 1/2 length of shoot). Results showed that decreasing the number of cluster to 25-35 per vine, significantly increased %TSS, TSS/TA and pH but with increasing cluster number, these traits were significantly reduced. Thinning treatment to 25 cluster showed significant difference from the viewpoint of %TA compared with untreated control. Also topping treatment significantly increased %TSS, %TA, TSS/TA ratio and decreased % TA compared with untreated control. Reducing the cluster to 25-45 per vine significantly increased cluster weight, however, no significant difference was observed between control and 50 clusters per vine and/or 25 to 50 clusters. Yield per vine was reduced in all treatments in comparison with untreated control. However, no difference was shown between 25 to 35 and or 40 and 50 clusters per vine. According to the results obtained, cluster thinning combined with topping can be recommended for increasing fruit quality and balanced yield of Askari table grapes in cold climate of Cisakht region.

    Keywords: Cluster thinning, Cane topping, Yield, Quality, Askari grapes
  • Z Taraz*, B Dastar Pages 197-205
    This experiment was conducted to compare the effects of Roxarsone (Rox) and Bacitracin methylen disalicylat (BMD) on the performance of broiler chicks. A control corn-soybean meal diet without growth promoter was formulated according to NRC (1994) recommendation for starter (0-21d) and grower (22-42d) periods. The control diet was also supplemented with Rox (50 mg/kg diet ) BMD (55 mg/kg diet) as well as the combination of Rox (50 mg/kg diet ) and BMD (55 mg/kg diet) in order to prepare 4 dietary treatments. Five replicate groups of 15 Ross 308 broiler chicks were assigned to each dietary treatment. Data was analyzed in a completely randomized design. Results of experiment indicated that individual supplementing of diet with Rox as well as BMD led to improved body weight gain and feed conversion ratio compared to the basal diet. However, those birds fed diet containing the combination of these two compounds had significantly higher body weight gain and lower feed conversion than other groups ( P<0.05 ). Neither Rox nor BMD had any significant effect on feed intake. Birds fed diets supplemented with Rox or BMD had better carcass composition than those fed Basal diet. Based on the present results, supplementing broilers diets with Rox leads to improved body weight gain and feed conversion ratio in broilers. However, supplementing broiler diets with combination of Rox and BMD has a more positive effect on the performance and carcass composition in broiler chicks.
    Keywords: Antibiotic, Roxarsone, Bacitracin, Growth promoter, Broiler chicks
  • M SH.Zeinodin *, M Tadyoni, SH Dokhani, S Soleymanian zad Pages 207-217

    Exo-polysaccharide (EPS) production by some lactic acid bacteria (starter) during fermentation could affect the physical properties of yoghurt. In this study, at first EPS content and its effects on physical properties of three traditional (S1, S2 and G) and one industrial (I) yoghurt samples were studied. The results showed that there was significant differences in fat content, solid non-fat content, pH, EPS content, viscosity, elasticity and sensitivity to syneresis among samples. Statistical analysis based on a completely randomized design revealed that a significant correlation exists between EPS content and viscosity as well as resistance to syneresis of the samples. Fat content and solid non-fat content of the samples showed no correlation with physical properties of the samples. In the second phase of the study, to remove effects of raw milk composition and to be able to attribute the results to the EPS producing activity of the starter, skim milk was used to produce yoghurt samples using yoghurt samples tested in the first stage only as sources of starter. In these yoghurt samples, there were significant differences between amount of EPS and physical properties of yoghurts. There was also a significant correlation between EPS content and physical properties of each sample.

    Keywords: Exo-Polysaccharide (EPS), Yoghurt, Starter, Lactic Acid Bacteria, Physical properties
  • M Kadivar *, N Aghajani, H Hosini, M Kashni nejad Pages 219-229

    Since malting process of barley is greatly affected by the seed endosperm structure, getting information about its anatomical characteristics along with physico-chemical properties would be very important. The aim of this study was to measure length, width, thickness, kernel density, bulk density, porosity, total nitrogen, reducing sugar, diastatic activity, pH and color changes during malting process. Results showed that width, thickness, reducing sugar and diastatic activity of the samples increased over the malting time, whereas kernel density, bulk density and total nitrogen decreased (P<0/05). Scanning electron microscopic examination of barley endosperm revealed a significant relationship between grain total nitrogen and degree of endosperm modification. Because of lower nitrogen content in Sahra malt, more digestion of cell walls and protein matrix of endosperm walls were observed.

    Keywords: Barley, Malt, Endosperm modification, Total nitrogen, Physical properties, Chemical properties
  • A Farahnaki *, A Dehghn, GH Mesbahi, M Majzobi Pages 231-238

    Salad dressing is a semisolid emulsion and a colloidal system with high consumer demand. Food polysaccharides (e.g starch) are used in the formulation of salad dressing to improve its physical properties and sensory attributes. In this research, 10% mixture of wheat or maize starches were used to produce pregelatinized starches by a double drum drier, followed by milling and sieving. The pregelatinized starches (10%) were applied in the formulation of a salad dressing instead of native starch. Viscosity (at 25 and 35◦C), Hunter color parameters of the samples were evaluated and compared. Pregelatinized starches were more effective in increasing viscosity of the samples compared to corresponding native starches, and the effect of maize starch was greater than wheat starch. Significant differences were recorded in terms of color parameters of the samples. Pregelatinized starch caused higher L values (lighter samples) while the native starch samples were creamy-light yellow. In general, it can be concluded that the pregelatinized starches had better functional properties in salad dressing compared to native starches, and the produced pregelatinized starches can be used instead of native starch in the formulation of salad dressing.

    Keywords: Gelatinized wheat starch, Gelatinized maize starch, Salad dressing, Viscosity, Rheology, Colorimetery
  • F Hosseini *, M Habibi Najafi, N Sedaghat Pages 241-248

    In this study, two kinds of packages namely tinplate (TP) can and flexible pouch were used for black cherry in syrup. Samples were taken in the same condition in these two packages. Other variables were temperature (4 levels) 4, 23, 35 and 40°C and time (4 levels) 0, 30, 60 and 90 days after preparation of the samples. Samples were digested according to the approved method of AOAC (AOAC, 1990). The total concentrations of Iron, Tin and lead, were determined by atomic absorption spectrophotometer. The mean concentration of Iron, Tin and Lead was 4/858 ppm, 38/459 ppb, 38/459ppb in TP cans and 3/161 ppm, 387/978ppb, 33/993 ppb in flexible pouches. Statistical analysis showed that at %5 probability level, the mean value of Iron content of the product packed in TP cans were significantly higher than the control the same was true about both lead and Tin content. However, this trend was not proved in flexible pouches. Furthermore, temperature had a significant effect on the metal content of the samples.

    Keywords: Iron, Tin, Lead, Can, Flexible pouch, Atomic absorption spectrophotometer
  • N Vahedi *, M Mazaheri tehrani, F SHahidi Pages 251-260

    In this study, the effect of “Osmodehydrofrozen” fruit addition on sensory, physical, chemical and microbiological properties of concentrated yoghurt and its quality during storage was evaluated. This research was done in two stages. At the first stage, fruit percentage, type and addition time (before and after fermentation) was determined. The results indicated yoghurts containing 10% apple or 13% strawberry, which was added before fermentation had a better quality. Because of high osmotic activity of apple, the synersis was lower in apple yoghurt in comparison with strawberry yoghurt. According to osmotic activity of both fruits, the synersis value was much lower than that of fruit yoghurts, which contained untreated fruits. Taste value was higher in strawberry yoghurt and texture and mouth feel values were higher at low percentages of fruit. The results of the second stage (quality evaluation during storage) indicated that storage had a significant effect on pH, acidity, synersis, taste and texture (P<0.05). In samples which contained apple, coli forms disappeared after 7 days of storage. In samples that contained strawberry, coli forms disappeared after 7 days of storage.

    Keywords: Concentrated fruit yoghurt, Osmodehydrofreezing process, Sensory, physical, chemical characteristics Microbial quality, Storage
  • A Farahnaki *, S Ansari, M Majzobi Pages 263-271

    Crystallization is an important phenomenon that affects some quality attributes such as appearance, texture and shelf life in many food materials. Sugar crystallization is a major challenge for dried fruits such as figs with low moisture levels and high sugar contents. In this study, the effect of glycerol and glucose syrup (DE = 38) on the amount of sugar crystallization in figs with different moisture contents was investigated using X-ray diffraction. The addition of glycerol and glucose syrup increased equilibrium moisture content and reduced sugar crystallization significantly. In the presence of glycerol, sugar crystallization was one third of the control. Glycerol also had greater effect compared to glucose syrup. Changes observed due to the presence of glycerol and glucose syrup could be attrinuted to the hygroscopic behavior of these additives and their ability to keep more water at a specific water activity.

    Keywords: Crystallization, Glycerol, Glucose syrup, Figs
  • M Moradi *, A Zomorodian Pages 273-282

    In this work, a cabinet solar dryer for thin layer drying of Cuminum cyminum was evaluated in two conditions (Indirect and Mixed). Four levels of drying air flow rates (three active and one passive) were adopted. The experiments were performed in a completely randomized Block design pattern in three replications. Drying durations were kept constant (90 min) for all the experiments. Average initial moisture content of Cuminum cyminum was 43.5 %( db) and the product was set to be dried for 90min in the solar dryer (average 8%d.b). The effects of the drying air flow rates and modes of drying were highly significant in final moisture content of Cuminum cyminum. Duncan test was selected to evaluate the effects of different factors on average moisture content of the samples. The results showed that the passive air flow system in mixed mode drying conditions for drying the Cuminum cyminum was best. The drying duration for the mentioned condition was 55min to dry the product from 43.5% to 8 %( db). The experiments were conducted each sunny day of August-September 2007 from 11.30 till 13.The average solar irradiance was recorded 750 W/m2 average ambient air temperature was32°C and average ambient relative humidity was20%. Using the dryer in the best selected conditions reduced the moisture content of the product from 43.5% to 4.95% after 90 min.

    Keywords: Solar drying, Cuminum cyminum
  • R Amiri Chaijan *, M Khosh Taghaza, GH Montazer, S Minaee, M Alizadeh Pages 285-298

    The objective of this research was to predict head rice yield (HRY) in fluidized bed dryer using artificial neural network approaches. Several parameters considered here as input variables for artificial neural network affect operation of fluidized bed dryers. These variables include: air relative humidity, air temperature, inlet air velocity, bed depth, initial moisture content, final moisture content and inlet air temperature. In aggregate, 274 drying experiments were conducted for creating training and testing patterns by a laboratory dryer. Samples were collected from dryer, and then dehulling and polishing operations were done using laboratory apparatus. HRY was measured at several different depths , average of which was considered as HRY for each experiment. Three networks and two training algorithms were used for training presented patterns. Results showed that the cascade forward back propagation algorithm with topology of 7- 13-7-1 and Levenberg-Marquardt training algorithm and activation function of Sigmoid Tangent predicted HRY with determination coefficient of 95.48% and mean absolute error 0.019 in different conditions of fluidized bed paddy drying method. Results showed that the input air temperature and final moisture content has the most significant effect on HRY.

    Keywords: Feed-forward back propagation network, Head rice yield, Levenberg-Marquardt, Rough rice
  • E Mahdikhani Moghadam *, H Rouhani, M Flahi Rastegar Pages 301-312

    Sugar beet cyst forming nematode (Heterodera schachtii) is one of the most important pathogens of the sugar beet in Iran. For biological control of Heterodera schachtii, 10 isolates of Trichoderma related to two species T. harzianum and T. virens were examined in laboratory and green house on eggs and cysts for two years. Results obtained from the laboratory assay showed that isolates of Trichoderma parasitized 60% eggs on average. Among them two isolates T. harzianum Bi and T. virens VM1with % 76.18 and %72.55 parasitism, respectively, showed more efficiency compared with the control. In green house, experiments were carried out in autoclaved and non autoclaved soils (field soils) separately with 12 treatments and 3 replications including non infested control (using Ragbi nematicide in field soils experiment), and infested control treated with isolates of Trichoderma using Randomized Complete Design. Then analysis of variance for the bio-control potential of isolates, final population of nematode, fresh and dry root weight, fresh and dry leaves weight inoculated with isolates of Trichoderma was carried out. The results revealed a significant difference (P<0.05) between treatments and control according to Duncan,s Multiple Range Test. T. harzianum Bi and T. virens VM1 decreased population of nematodes, and increased yield in autoclaved and field soils. In autoclaved soils, the two isolates (T. harzianum Bi and T. virens VM1) decreased population of nematodes by %76.68 and %72.65, respectively compared with the control. The Ragbi nematicide, T. harzianum Bi and T. virens VM1 decreased population of nematodes by %81.65, %75.15 and %72.85, respectively compared with the control in field soils experiments.

    Keywords: Biological control, Heterodera schachtii, Trichoderma
  • N S *, A Alizadeh, S Mosa nejad Pages 315-326

    A comprehensive study is underway now to determine the predicting factors of rice blast and its loss assessment in Guilan province. In a preliminary study, the effect of climatic factors on spores population and forecasting the disease were considered. So, during cultivation season of 2006 and 2007, some fields were chosen five kilometers away from weather stations in three regions of Guilan, including, Rasht, Lahijan and Anzali, and the daily spore population was measured on slides. Climatic data including precipitation (mm), maximum and minimum daily temperature, maximum and minimum daily humidity and sunny hours were obtained from weather stations. Then the relation between spore population and weather data was analyzed, and the most important climatic factors affecting spore population and predicting of rice blast were determined. It was concluded that climatic factors such as precipitation (mm), maximum daily temperature, minimum daily humidity and sunny hours are the most important factors for predicting rice blast in Guilan province. Spore population was positively correlated with precipitation, increase of daily minimum humidity, decrease of daily maximum temperature and decrease of sunny hours. The blast disease occurred in the fields during next 7 to10 days.

    Keywords: Rice, Blast, Forecasting, Epidemiology
  • H Amirnejad *, H Rafiee Pages 329-338

    Land and its size are important as the most basic factors of production in agriculture .Fragmentation is one of the main problems that rice producers of Mazandaran province are confronted with. Non-efficiency in farm management, inability in effective using of agriculture technology and machinery, and low range productivity of production are all related to land fragmentation. In order to overcome the problems and consequences originating from land fragmentation, specialists recommend the logical solution of land consolidation process, which is a basic strategy for changing the farm size. The purpose of this research was to identify and determine effective factors in land consolidation adoption by rice producers in Mazandaran province by using Logit Regression model. In this study, 150 rice producers from 5 villages have been investigated since 2007. Results show that variables of education, land quality, fragment distance and extension effort (learning programs) are the most important factors in land consolidation adoption by rice producers in this province (Sig=1%) . Also, number of the household and credit support are the next factors affecting in land consolidation adoption (Sig= 5%). I t must be noted that other variable such as age, farmer’s income, children education, experience of rice producers, cultivation area, membership in cooperatives, land situation, number of pieces and technical supports were not significantly involved.

    Keywords: Land consolidation process, Adoption, Effective factors, Rice, Mazandaran
  • M Zibaei *, R Rahmani Pages 341-354

    In this study the causality relationship among variables in chicken and beef markets were investigated based on annual data from 1974 to 2004 in the I.S. of Iran. For this purpose, causality algorithms emerging from directed acyclic graphs were used in two cases, one based on co- integration analysis and innovation correlation matrix of Vector Error Correction Model (VECM) and the other using data directly. In the investigation of causality process, PC algorithm based on partial correlations and GES (Greedy Equivalent Search) based on Bayesian network model were used. The results revealed that there is no specific causality relation between chicken and beef consumption and their price indices. Thus it seems other variables and government interventions are effective factors in these markets. Therefore, this model is an instrument for forecasting changes of these variables. In these markets there are causality relations among price indices, quantities of consumption and other variables. Beef price index as endogenous variable, is under the effect of chicken price index, non meat food price index, non food price index, per capita expenditure and quantity of chicken consumption. The quantity of beef consumption is predetermined and isn’t under the effect of other variables. Chicken price index is endogenous and under the effect of beef price index, per capita expenditure and non food price index. Also chicken quantity consumption is endogenous and under the effect of beef quantity consumption and non meat food price index. With respect to the findings, for effectiveness, policy initiatives aimed at improving in meat industry should be different for different meat markets and the method of directed graphs can be used a s a guideline.

    Keywords: Directed Graphs (DG), Co-integration analysis, Endogeneity testing, Meat demand
  • M Kopahi *, H Sadat Barikani, M Kavoosi Kelashomi, M Sasoli Pages 357-364

    Risk and uncertainty have an important role in determining farmers' goals and their decision making. Risk affects optimal use of inputs and production efficiency. Using production inputs especially new inputs is one of the effective factors in production risk hence, it is necessary to obtain information about inputs use risk in order to find solution to risk management. For investigating effect of inputs use on production risk of rice crop in Gilan province, a quadratic form of production function was applied. Mean production function indicates constant return to scale. Also, risk production function shows increasing acreage and use of fertilizer cause increase in production risk of rice crop. Therefore, consolidating program of rice acreages and policy of paying subsidies to fertilizer input should be managed by considering producers' conditions.

    Keywords: Quadratic form of production function, Production risk, Inputs use, Rice
  • A Esmaeili *, F Nasrnia Pages 367-374

    Deforestation has been recognized as one of the biggest environmental problems in the world. It is also one of the main elements of land productivity changes and one of the biggest factors which threaten world's environmental diversity. In this study, based on environmental Kuznets theory, factors which may affect deforestation have been investigated. Results obtained from 71 studied countries show that environmental Kuznets curve was not true for them. Population growth helps the speed of deforestation while higher rate of GDP growth decreases its rate. Institutions which help with the improvement of democracy, individual assets, civil right and political liberty can decrease the pressure on natural recourses and deforestation.

    Keywords: Deforestation, Environmental Kuznets curve, GDP growth, Civil, political liberty
  • M Bakhshoodeh *, E Vaseghi Pages 377-388

    In this study, marketing situation, problems and services of Dutch Roses was investigated in Isfahan province as a main rose producing region in Iran. In this context, marketing margin, share of marketing agents in marketing margin, marketing cost coefficients and marketing efficiency were calculated and marketing path and marketing services of roses flower including harvesting, transportation, packing, sorting and standardization in major path were investigated. The data used in this study were gathered through completing questionnaires from 38 producers, wholesalers (cut flowers distributors) and retailers (flower sellers) and by interviewing four consulting companies in Dutch Roses production and marketing. The results indicated that 56.5 percent of producers are only engaged with production activities and not exporting flowers to either foreign countries or the other provinces in the country. In the main path, average coefficient of technical efficiency (78.17%) was found to be higher than that of price efficiency (34.67%) and based on the marketing efficiency, 108 Rial value added can be achieved from each 100 Rial marketing services cost.

    Keywords: Marketing, efficiency, Dutch Roses, Isfahan
  • J Torkamani*, H Dehghanpor Pages 391-402
    The objective of this study was to investigate the demand of food and nonfood commodities among urban and rural households. To this aim, an appropriate functional form and approximation index were established. Then, Deaton and Mulbaer Iterative (DMI) approach as a linear approximation of Almost Ideal Demand System was used. The study horizon was also 1362-1383(1983-2004). The findings revealed that for urban households housing, fuel, power and furniture, household operations and entertainment, education and food, beverages, tobacco are considered necessary. While clothing, footwear and medical care and transport, communication and other goods are consumed as superior commodities. For urban households, a weak complementary and substitution relation among selected commodities was recognized. In the case of rural households clothing, footwear and food, beverages, tobacco were revealed to be necessary, while housing, fuel, power and medical care and entertainment, education were found superior. For the rural households only furniture and house operation was found elastic. The compensated and uncompensated self price elasticizes were similar regarding the sign and magnitude coefficients for rural and urban households.
    Keywords: Demand, Almost ideal demand system, Price elasticity, Households expenditure
  • M Sabuhi *, F Rastgar Pages 405-413

    In the present study, grey fuzzy programming model was used for determination of cropping pattern in central part of Quchan city. The needed data was collected from Almachigh Research Center for the year 2008. Result showed that, current cultivated area of irrigated wheat, irrigated barley and alfalfa is more than and rain-fed barley is less than the represented interval upper and lower limits, respectively. Rain-fed wheat and sugar beet was within the represented intervals. Furthermore, the grey degree of solution set from grey programming was decreased about 48 percent by applying grey fuzzy programming approach. According to the findings, it is recommended that cultivated area is decreased for irrigated wheat, irrigated barley and alfalfa and increased for the rain-fed barley.

    Keywords: Gray programming, Gray fuzzy programming, Cropping pattern
  • SH Mohammad nejad kiasari *, M Safaee, SH Nourozi, H Ahmadian, A Mataji Pages 415-425

    Determination of suitable species is the most important factor in success of forestation in unfavorable conditions. One of the least costly and the shortest ways for introduction of adaptable species in an area is recognition of the plants that grow naturally. The objective in this study was to find out the effects of protection and water spreading operations on the quantitative improvement of Greek Juniper seedlings. In this study, the areas of water spreading station (Research station of Poshtkoh Water spreading) and an area in western section of water spreading station (an area as control) along the Poshtkoh watershed were chosen. The research was performed on counting of Greek Juniper (Juniper excelsa) in each of two areas. The ratio estimation method was used in a randomized systematic design in strips with the width of 50 meters and 200 meters apart for registration of qualitative parameters of Greek Juniper (Juniper excelsa). The total surface of areas was 600 ha and inventory with intensity of 16 percent has been done. This study showed that in spite of the less number of Greek juniper trees per ha in the station (0/104) in relation to the number of Greek juniper trees per hectare out of the station (0/666), the number of the Greek juniper seedlings in the station was eight times (8.34) more than the number of the Greek juniper seedlings out of the station. As to the effect of protection and water spreading operations on natural growth and increase of number of Greek Juniper seedlings in the station, forestation using this species in this area is recommended.

    Keywords: Protection, Water spreading, Poshtkoh watershed, Forestation, Greek Juniper
  • M Hemami *, F Hazeri, S.J KHajedin Pages 427-435

    Population of Persian gazelle has been declining in recent decades and as a result, this species was added to the IUCN list of threatened species in 2006. However, there is paucity of ecological data about this species within its range. Mooteh Wildlife Refuge is one of the best habitats of Persian gazelle in Iran where one of the biggest populations of this species live. Habitat selection by threatened Persian gazelle was studied in three seasons in Mouteh wildlife refuge. Habitat use was related to plant communities and plant vegetation variables using clearance transect pellet group counts carried out every 45th day. The effects of water resources and disturbance by man and livestock were controlled. Habitat selection was significantly different between seasons and plant communities. Salt bearing clay soils with a high diversity of holophyte plants were mostly used particularly over winter, while Artemisia- Zygophyllum community was avoided in all seasons. Minimal models resulting from multiple regression retained a number of vegetation variables in each season including a negative effect of Tamarix sp. and Alhaji camelorum and a positive effect of Halocnemum strobilaceum and Salsola dendroide in autumn and winter. It is concluded that selection of habitat by Persian gazelle changes by seasons and that salt-bearing soils and Artemisia-Salsola community are the most important habitats for gazelles in Mouteh Wildlife Refuge.

    Keywords: Gazella subgutturosa, Mouteh wild life refuge, Habitat selection, Pellet group count
  • F Ahmadloo *, M Tabari, A Rahmani, H Yosefzadeh Pages 437-447

    This research was carried out to improve the growth and performance of Arizona cypress (Cupressus arizonica) and Medite cypress (C. sempervirens var. horizantalis) seedlings in different combinations of organic matter in nursery of Koloudeh, located in Amol city (north of Iran). Seeds in plastic pots were sown as a completely randomized design (RCD) with four replications at different soil treatments including: T1) nursery soil (control), T2) control soil: cattle manure (5:1), T3) control soil: decomposited litter (5:1), T4) control soil: cattle manure: decomposited litter (5:1:1). The results after one year showed that the seedlings of both species grown on T4 obtained the greatest shoot height, collar diameter, seedling Vigor Index, shoot dry weight, root dry weight, total dry weight and seedling Quality Index (QI) among all the soils examined. The response of most attributes to soil was better in Cupressus arizonica than in C. sempervirens. It is concluded that organic matter caused the increase of growth and biomass of seedlings in both species. It can be proposed that in order to enhance the performance and improvement of Quality Index of seedlings in nurseries, the status of physico-chemical of soil-media should be seriously evaluated.

    Keywords: Cupressus sempervirens, Biomass, Cupressus arizonica, Vigor Index, Quality index, Organic matter
  • F Tavnkar *, B Mjnonian, A Eslam bonyad Pages 449-456

    Forest future depends on forest stands regeneration. Soil is one of the principal capitals in the forest area. It is important to minimize damages to the forest ecosystem during logging operation. In forestry and forest management, it is significant to know the effect of forest logging damages on regeneration, sapling and soil compaction. This study was carried out in Asalem Beech forest area, in the north of Iran. The forest was harvested by selective cutting method. A systematic and randomized sampling method was used for data collection. Analysis of variance (ANOVA) techniques and binomial distribution were used for data analysis. The results showed 14.5 ± 0.99 percent of regeneration and saplings of forest stands were destroyed and damaged by logging operations with 20 m3/ha intensity per year. 9.12 ± 0.83 percent of saplings were totally destroyed and 5.3 ± 0.63 percent were damaged. These damages were caused due to felling, accumulating, skidding and landing. Soil bulk density in range of 0-10 cm depth, logging and skid trails areas were increased 17.54 and 35.61 percent, respectively. To reduce logging damages and soil compaction in forestry, and manage the forest, we need a suitable organization of timber extraction operation, careful designing and standard construction of skid trails on the basis of logging maps before felling the trees down.

    Keywords: Logging damage, Forest regeneration Soil compaction, Skidding